Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi Zeland: Otkriven fosil prahistorijskog pingvina veličine čovjeka

Preuzmite sliku

Popularno

Novozelandska zbirka prahistorijski životinja se povećala nakon otkrića ostataka prahistorijskog pingvina koji je bio veličine čovjeka.

Naučnici su po ostacima zaključili da je pingvin bio visok oko 1,60 cm i težak oko 80 kilograma. Otkriven je prošle godine na novozelandskom Južnom otoku, saopštila je uprava muzeja Canterbury iz Christchurcha.

“Riječ je o jednoj od najvećih do sad otkrivenih vrsta pingvina”, rekao je novinarima kustos muzeja Paul Scofield, dodavši da je ta vrsta bila karakteristična za vode južne hemisfere.

Pingvine, koji su živjeli prije 66. i 56. miliona godina, naučnici će dodati na spisak divovskih izumrlih vrsta novozelandske faune.

Na tom spisku se već nalaze najveća svjetska papiga, divovski orao, golemi šišmiš i moa, ptica visoka oko 3,6 metara.

Nestanak divovskih pingvina iz vode južne hemisfere se objašnjava pojavom sve većeg broja sisavaca.

Neki naučnici smatraju da su pingvini dostigli toliku visinu i težinu jer su nestali iz oceana otprilike kad su nestali i donsauri.

Trenutno najveća vrsta pingvina je Carski pingvin, on može dostići visinu od 1,3 metra i težinu od 23 kilograma.

Još 2018. godine je fosilne ostatke pronašao paleontolog amater, članovi stručnog tima muzeja Canterbury i  muzeja Senckenberg iz Frankfurta analizirali su njegove kosti te su zaključili da pripadaju ranije nepoznatoj pingvinskoj vrsti ‘Crossvallia waiparensis‘, prenosi Hina

Najbliži poznati rođak ove vrste je Crossvallia unienwillia, to je vrsta koja je živjela otprilike u isto vrijeme, te su nju identificirali iz dijela kostura otkrivenog 2000. godine u antarktičkoj dolini Cross Valley.

Scofield smatra da je otkriće ovih vrsta svojevrsni dokaz povezanosti ovih dijelova planete.

U vrijeme kada je živio divovski pingvin, Novi Zeland još uvijek je bio dio Australije, za koju se smatra da je bila povezana sa Antarktikom.

“U vrijeme kad je živjela vrsta Crossvallia, Novi Zeland i Antarktika su bili u potpunosti drukčiji nego danas. Antarktika je tada bila prekrivena šumom, a na obama područjima vladala je puno toplija klima”, objasnio je.

Još prošle godine su otkrivene nožne kosti nove vrste pingvina na sjevernom Canterburyju i od tada ih analizira međunarodni tim naučnika.

Upravo na tom mjestu naučnici otkrivaju fosile još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a za brojna otkrića su zaslužni upravo paleontolozi amateri. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje