Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ni slučajno: Namirnice kojima ne smijete hraniti svog psa

Preuzmite sliku

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati i njihovi četveronožni ljubimci.

Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni. Zato je bitno dobro se informirati pa vam u nastavku teksta donosimo popis zabranjenih namirnica za pse.

Počet ćemo s grožđem i grožđicama koji sadrže oksalnu kiselinu koja u pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.

Psi se ne bi smjeli domoći ni kafe jer njezin sastojak metilksantin zahvaća njihov živčani sistem i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Kakao i čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

 • Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu. Kuhani grah za pse nije štetan.

  Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

  Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži hemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

  I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju.  (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,