Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nauka potvrdila: Psi nas ipak razumiju

Preuzmite sliku

Mogu li naši psi razumjeti riječi koje koristimo? Nova anlaiza moždanih valova, objavljena u časopisu Current Biology, nagovještava da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka aktivira pamćenje predmeta s kojima su povezani.

“Ovo nam pokazuje da to nije samo ljudska sposobnost”, rekla je za AFP autorica istraživanja, Lilla Magyari, sa Univerziteta Loránd-Eötvös u Mađarskoj.

Pitanje razumiju li psi riječi ili situaciju, poput tona koji se koristi ili određenog konteksta, dugo je bilo neriješeno i nauka nije mogla dati jasne odgovore.

U prošlosti je nekoliko laboratorijskih testova pokazalo da psi, uz nekoliko iznimaka, nisu sposobni donijeti predmete nakon što čuju njihove nazive. Mnogi stručnjaci tvrdili su da ih zapravo ne potiče ono što im govorimo, već kako i kada to činimo. Tako, na primjer, kad vlasnik vikne psu “donesi štap!” i pas ga donese, to ne dokazuje da zna što znači riječ “štap”.

 • Moždani valovi

  Za ovu novu analizu, Lilla Magyari i njene kolege koristili su neinvazivnu tehniku snimanja mozga na 18 pasa. Koristeći elektrode postavljene na njihove lobanje, bilježili su moždanu aktivnost. Njihovi su vlasnici govorili riječi za igračke koje su im bile najpoznatije, a zatim su im pokazali ili odgovarajući predmet ili drugi predmet.

  Nakon analize EEG snimaka, tim je otkrio različite obrasce mozga kada su psima pokazani odgovarajući predmeti ili drugi predmeti. Ova vrsta pokusa, koja se decenijama koristi na ljudima, smatra se dokazom razumijevanja značenja i također ima prednost što ne zahtijeva od psa da vrati predmet kako bi dokazao svoje znanje.

  “Otkrili smo ovaj učinak kod 14 pasa”, rekla je koautorica istraživanja Marianna Boros za AFP, dokazujući da sposobnost nije ograničena na “nekoliko iznimnih pasa”. Čak i četiri koja su “pala” na testu, možda su jednostavno testirana na pogrešnim riječima, dodala je.

  “Sposobnost pasa da donesu određenu igračku nakon što čuju njezin naziv, prije se smatrala darom,” rekla je za AFP Holly Root-Gutteridge, stručnjakinja za ponašanje pasa na Univerzitetu Lincoln u Engleskoj.

 • “Reakcija mozga”

  “Na primjer, poznati psi pasmine border collie, Chaser i Rico, mogli su pronaći i izvaditi određene igračke iz velikih gomila, ali su smatrani iznimkama,” rekla je.

  “Ali novo istraživanje pokazuje da cijeli niz pasa uči nazive predmeta u smislu reakcije mozga, čak i ako to ne pokazuju ponašanjem”, rekla je Root-Gutteridge.

  Istraživanje “pruža dodatne dokaze da psi možda razumiju ljudske glasove puno bolje nego što im to obično pripisujemo“, rekao je Federico Rossano, kognitivni naučnik s UC San Diego.

  No, nisu svi stručnjaci bili jednako oduševljeni. Clive Wynne, stručnjak za ponašanje pasa s Državnog univerziteta u Arizoni, rekao je za AFP da je “podijeljen” po pitanju ovih rezultata.

 • “Članak ne drži vodu kada pokušava demonstrirati ono što naziva ‘semantičkim razumijevanjem'”, rekao je hvaleći pritom “genijalnu” eksperimentalnu napravu koja omogućuje testiranje cijelog “funkcionalnog vokabulara” pasa.

  Na primjer, Wynne je rekao da mora šaputati riječ “šetnja” umjesto da ju izgovori kako se njegov pas ne bi uzbudio očekujući da će izaći. Nema potrebe, kaže on, poduzimati takve mjere opreza s ljudima čije razumijevanje riječi nadilazi jednostavnu asocijaciju.

  “Bi li Pavlov bio iznenađen ovim rezultatima?” pita Wynne, misleći na slavnog ruskog znanstvenika koji je pokazao da se psi mogu natjerati da sline svaki put kad čuju zvuk zvona koji označava vrijeme obroka.

  “Mislim da ne bi.” (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,