Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mužjaci fregate izvode pravu predstavu kada se udvaraju ženkama

Preuzmite sliku

Mužjak fregate ima impozantan raspon krila i nevjerovatnu izdržljivost, ali to nisu osobine kojima impresironira ženke, već – bubnjanjem.

Mnogi mužjaci udvaraju se damama ispuštajući neki zvuk. Ali kada je riječ o muzikalnosti i jačini i boji zvuka koji proizvodi, niko ne može da se takmiči sa mužjakom fregate, prenosi nationalgeographic.rs.

Kada dođe vrijeme udvaranja, mužjaci se međusobno takmiče ko će glasnije svirati u crvenu vrećicu koja im visi sa grla. Kada kesu napune vazduhom, ona se napuše i bude gotovo jednake veličine kao i sama ptica. Kada je napuhana oni u vrećicu udaraju kljunom, a onda tada odjekuje poput bubnja. “Čućete ih mnogo prije nego što ih vidite”, kaže Jenn Jones iz Udruženja za očuvanje Galapagosa, koja je bila svjedok ovog gromoglasnog ljubavnog poziva.

Kada bubnjanje počne, ženke lete iznad njih i posmatraju svoje “prilike”. Mužjaci tada mogu da “podignu atmosferu disko potezima”, odnosno trzanjem ili kružnim kretanjem glave”, dodaje Jones. “Cijeli šou je apsolutno nevjerovatan”.

Ekolozi koji su proučavali poteze koje mužjaci nastanjeni u Meksiku prave tokom udvaranja, zaključili su da zvučni efekti značajno doprinose uspjehu parenja.

Mužjaci koji bubnjaju u nižim frekvencijama – zahvaljujući većim kesama – i imaju brži i pravilniji ritam udaranja, privlače više ženki jer i one vide kao iskusnije i snažnije, navodi se u studiji, a piše National Geographic. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,