Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Govor tijela vašeg psa: Evo šta želi da vam kaže

Preuzmite sliku

Pas može pokazivati da se ljuti na vas ili je pod nekim stresom ako više puta liže nos i usne, iako u blizini nema hrane. Stručnjaci kažu kako se to zna često događati kada psa grle djeca ili stranci.

Pas koji je sretan i osjeća se ugodno, vjerovatno će biti spreman uspostaviti kontakt očima sa svojim vlasnikom i tražiti njegovu pažnju. Ali, ako se naljutio ili je uznemiren, on će se okrenuti. Pas se može udaljiti od vlasnika ili izaći iz prostorije, ili čak spavati na drugom mjestu, objasnila je Erin Askeland, stručnjakinja za obuku i ponašanje pasa.

 • Odbija vas slušati

  Ponekad pas zna šta vlasnik želi od njega, ali odbija to napraviti. Na primjer, pozovete ga, a on odbija doći iako inače sa tim problema nemate. To bi mogao biti znak da je uznemiren zbog nečega u svojoj okolini ili vas. Prije nego što se uznemirite, uzmite trenutak i provjerite sami sebe. Vaše emocije mogu utjecati na psa. Osjećate li se stresno, ljuto, bijesno, uznemireno ili ste tužni? U tom slučaju, napravite nešto da se smirite. To će pomoći vašem psu da se osjeća ugodnije, kaže Askeland.

  Stoji ukočen s repom između nogu

  Psi su, poput ljudi, emocionalna bića pa nije čudo da neke stvari shvataju lično, možda čak i previše. Na primjer, ako pas stoji ukočen sa repom među zadnjim nogama, to može otkriti kako vašu kritiku shvata lično nego vam se to možda čini. To se zna događati ako mu se rugate ili previše oštro razgovarate sa njim, psi se znaju duriti kao tinejdžeri. U takvim situacijama dobro je sniziti ton glasa te sa životinjom razgovarati tiho i umirujuće. To će ponovno vratiti povezanost među vama, a ojačat će povjerenje psa u vas.

 • Oštećuju vaše stvari namjerno

  Neki psi znaju biti osvetoljubivi kada se naljute pa naprave nešto loše da bi vam privukli pažnju i izazvali reakciju. Recimo, pomokre vam se na cipelu ili je čak sažvaču i unište. Dobro je takvim psima nabaviti nekoliko stimulativnih igračaka za žvakanje koje mogu prve dohvatiti kada osjete takve destruktivne nagone.

  Pretjerano zijevaju

  Također, obratite pažnju i kada pas pretjerano zijeva jer to može otkriti, ne da mu je dosadno u vašem društvu, već da je možda pod stresom ili iznerviran. Stručnjaci za ponašanje pasa kažu kako bi psa trebalo odmah ukloniti iz situacije u kojoj se nalazi, jer se očigledno ne snalazi u njoj i ne osjeća se dobro. Imajte na umu da vas vaš ljubimac stalno drži na oku i posmatra promjene na vašem licu. Stoga, želite li ga instantno usrećiti, nabacite na lice veliki osmjeh, to je za njega signal da je sve u redu. Osim toga, ako vidite da se naljutio i ne želi imati posla s vama, pustite ga da se ohladi, sam će vam doći kada ga to prođe. Ne forsirajte nikakvu interakciju, prenosi 24sata, piše Reader's Digest

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,