Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kada vašem organizmu fali cink i zašto je važan?

Preuzmite sliku

Popularno

Iako se tradicionalno Vitamin C smatra najvažnijim u borbi protiv prehlade i gripa, podjednako je važan i cink.

On je jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu i ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba. Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može da izazove katastrofu. Zato je neophodno konstantno unositi ovaj mineral u organizam, a naročito tokom zime jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprječava da virusi gripa prodru u tijelo.

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetan mineral ima i dejstvo antioksidansa. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, pluća, crijeva, dojke, kože i sa leukemijom. Sve vitamine i minerale treba prevashodno unositi putem prirodnih izvora – hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbuje iz životinjskih namirnica: jaja, mesa (govedina, živina), morskih plodova (školjke, rakovi, tunjevina). Naravno, nikako nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka, kojih je mnogo i višestruko su korisni za čovjekovo zdravlje: koštunjavo voće, bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, sjeme bundeve, špinat, pivski kvasac, boranija, grašak. Ove namirnice takođe su bogate i magnezijumom i selenom.

Simptomi nedostatka cinka

Gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bijele tačke na noktima, slab prenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osjetljivost na infekcije i usporeno zarastanje rana su posljedice nedostatka cinka. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,