Subota, 20. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog čega je za kožu najopasnije infracrveno A zračenje (IR-A) ?

Tokom ljeta, posebno smo izloženi suncu i sunčevom zračenju, i već znamo da UVA zraci mogu štetno uticati na našu kožu, ali šta je sa Infracrvenim zračenjem?

Infracrveno A zračenje koje emituje sunce je opasnije za kožu od UVA i UVB zračenja. Osim što dublje prodire u kožu, takođe predstavlja trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB čine svega sedam posto ukupnog sunčevog spektra.

Opasnost od oštećenja kože koje izazivaju UVA i UVB zraci dobro je poznata. Ljekari godinama upozoravaju da se u ljetnjem periodu treba zaštititi kvalitetnom kremom ili losionom sa minimum 30 zaštitnim faktorom. Ipak, važno je takođe da obratimo pažnju na sastav kreme, na kojoj treba da bude naznačeno da sadrži efikasne i fotostabilne UVA i UVB filtere, ali i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od infracrvenih zraka (IR-A).

Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, zbog toga dolazi do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno ubrzava proces starenja kože.

Dermatolozi upozoravaju da je infracrveno zračenje četiri puta jače i štetnije od ultraljubičastog i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. Čak prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

Ukoliko želimo da zaštitimo našu kožu na pravi način, tokom vrelih dana ne bi trebalo da se izlažemo suncu u popodnevnim satima, a dodatna zaštita svakako je obavezna, ukoliko pak idemo na sunce.

Bitno je da izaberete adekvatnu zaštitu sa visokim zaštitnim faktorom od IR-A zračenja. Budući da su sunčevi zraci najjači od 10 do 17 sati, u tom periodu treba izbjegavati sunce kad god je to moguće.

Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Iako ste pravilno nanijeli kremu koja vas čuva od sunčevog zračenja, koristiti i ostala zaštitna sredstva poput naočala za sunce, šešira, suncobrana i sa sobom uvijek nosite flašicu vode. (lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,