Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične flaše koja je stajala u autu?

Preuzmite sliku

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim flašama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima.

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stepeni, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnim mjesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 Celzijevih stepeni.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične flaše koja je bila u njemu.

 • Bisfenol A i antimon

  Studije su pokazale da plastične flaše pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

  Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

  Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim flašama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,