Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

WHO uputio preporuku: Nosite maske na dugim letovima

Preuzmite sliku

Zemlje bi trebale razmotriti preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima kako bi se suprotstavile najnovijoj podvarijanti omikrona XBB.1.5 koja se brzo širi u Sjedinjenim Državama, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak.

U Evropi se podvarijanta XBB.1.5 otkriva u malom, ali rastućem broju, rekli su dužnosnici WHO-a za Evropu na brifingu za novinare.

Putnicima treba savjetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima poput dugih letova, rekla je viša službenica WHO-a za hitne slučajeve za Evropu, Catherine Smallwood.

“Ovo bi trebala biti preporuka za putnike koji dolaze s bilo kojeg mjesta gdje se širi covid-19”, dodala je.

XBB.1.5, najzaraznija podvarijanta omikrona do sada otkrivena, odgovorna je za 27,6 posto slučajeva covida-19 u Sjedinjenim Državama u prvoj sedmici januara, rekli su američki zdravstveni dužnosnici, prenosi 24sata.hr.

 • Nije još jasno hoće li XBB.1.5 izazvati val zaraza širom svijeta. Postojeće vakcine i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, tvrde stručnjaci.

  “Zemlje moraju pogledati bazu dokaza za testiranje prije polaska”, navela je Smallwood i dodala da je ključno da se ne fokusira isključivo na jedno određeno geografsko područje.

  Ako je potrebno poduzeti mjere, “naše je mišljenje da se mjere putovanja trebaju provoditi na nediskriminirajući način”, dodala je.

  To ne znači da je agencija preporučila testiranje za putnike koji dolaze iz Sjedinjenih Država u ovoj fazi, pojasnila je.

  Raste zabrinutost zbog širenja varijante XBB.1.5 u SAD-u i šire. Istovremeno se povećava broj zaraženih u Kini, nakon što je zemlja prošlog mjeseca odbacila svoju poznatu politiku “nultog covida”.

  U Kini dominiraju podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, objavio je WHO početkom januara, prema analizi koju je proveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Mnogi naučnici, uključujući one iz WHO-a, vjeruju da Kina vjerovatno ne prijavljuje pravi opseg epidemije.

  Više zemalja, među njima i SAD, traže negativan test na koronavirus od putnika iz Kine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,