Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vrijeme kao lijek: Evo kako mentalni stav djeluje na ozdravljenje

Preuzmite sliku

Čini se da je vrijeme koje je potrebno da rane zarastu dijelom rezultat mentaliteta: istraživači su otkrili da se izliječenje događa brže kada osoba koja je u pitanju misli da vrijeme brže prolazi.

Psiholozi sa Univerziteta Harvard, Peter Aungle i Ellen Langer, kažu da njihova otkrića podupiru ideju o dvosmjernom odnosu uma i tijela, te da bi trebalo više pažnje posvetiti psihološkim faktorima kada je u pitanju pomoć ljudima u oporavku od povreda i bolesti, piše Science Alert.

Istraživanje: Pretpostavka da rane zacjeljuju brže (ili sporije) ako se percepiranim vremnom manipuliše

Naučnici još uvijek pokušavaju otkriti načine na koje mentalni stav djeluje na fizičko zdravlje, ali ovo je primjer koji otvara nove poglede. Istraživanje je izvedeno pod laboratorijskim uvjetima i sugeriše da je odnos između mozga i tijela širi, nego što se dosad mislilo, prenosi Tuzlanski.ba.

 • “Na temelju teorije jedinstva uma i tijela koja pretpostavlja istovremena i dvosmjerna djelovanja uma na tijelo i tijela na um. Pretpostavili smo da bi rane zacjeljivale brže ili sporije, kada bi se percipiranim vremenom manipulisalo,” pišu istraživači u svom objavljenom radu.

  Za istraživanja su Aungle i Langer uključili 33 sudionika, od kojih je svaki bio podvrgnut kontrolisanom procesu cupping terapije kako bi na koži ostale modrice. To je istraživačima dalo manju ranu koju su mogli promatrati.

 • Manipuliranje percepcijom vremena pri zacjeljenju rana

  Volonteri su bili lakše ranjeni na ovaj način tri puta: jednom u scenariju normalnog vremena koji je trajao 28 minuta, jednom u scenariju sporog vremena koji je trajao 28 minuta, ali je projektiran da izgleda kao 14 minuta (upola kraće) i jednom u scenariju brzog vremena koji je trajao 28 minuta, ali je izgledao kao 56 minuta (dvostruko duže).

 • Trikovi kao što su mijenjanje brzina mjerača vremena, navođenje sudionika da gledaju videozapise i mijenjanje učestalosti ispitivanja rana korišteni su za promjenu percepcije proticanja vremena.

  Više isjecljenja primijećeno u normalnoj (realnoj) percepciji vremena

  “Iako je stvarno proteklo vrijeme bilo 28 minuta u sva tri stanja, znatno je više zacjeljivanja primijećeno u normalnom vremenskom stanju u usporedbi sa sporim vremenskim stanjem. Zatim u brzom vremenskom stanju u usporedbi s normalnim vremenskim stanjem, te u uvjetima brzog vremena u usporedbi s uvjetima sporog vremena,” pišu autori istraživanja.

 • Ovaj komplikovani odnos između uma i tijela dugo je fascinirao istraživače. To je dio razloga zašto se placebo efekat još uvijek koristi u eksperimentima: ponekad i sama pomisao da ste podvrgnuti liječenju može imati pozitivne posljedice.

  No, dok se općenito smatra da nešto poput emocija djeluje na zdravlje, jer stres može uzrokovati upalu. Dok apstraktniji psihološki uzroci, poput percepcije vremena, tek treba ispravno ispitati.

  “Ovi rezultati podupiru hipotezu da na djelovanje vremena na fizičko iscjeljenje izravno djeluje i na nečije psihološko iskustvo vremena, neovisno o stvarnom proteku vremenu,”  zaključuju Aungle i Langer.

  Istraživanje je objavljeno u Scientific Reports.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje