Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uticaj narcizma na zdravlje muškarca

Preuzmite sliku

Kako narcizam utiče na muško zdravlje.

Iako se često koristi kao loša osobina, umjereni narcisizam nosi sa sobom pozitivne konotacije. Međutim često predominira pretjerana doza narcisizma pa stoga prevladava i loši uticaj narcisizma na zdravlje.

Narcisističke osobe, naročito muškarci, mogu imati ozbilje posljedice za zdravlje zbog ovog poremećaja ličnosti. Nedavno istraživanje je pokazalo da narcistične osobe daju sebi prekomjernu važnost, smatraju da su jedinstveni i žive obožavajući sebe.

Kako bi došli do tog zaključka jednoj grupi studenata su izmjerili nivo kortizola kako bi vidjeli nivo psihološkog stresa. Nakon toga slijedila su ispitivanja kako bi utvrdili koje su narcistične osobe među njima. Rezultati su pokazali da je nivo kortizola povećan kod narcističnih osoba, međutim kod žena nije isti slučaj. Istraživači su zaključili da bi ovo moglo dovesti do hiperaktivacije mozga na stresne situacije.

Narcisisti imaju pozitivnu sliku o sebi. Međutim potrebno im je divljenje i drugih ljudi pa zbog toga koriste ljutnju kako bi odbranili svoju superiornost nad drugima. Ove strategije su povezane s kardiovaskularnim sistemom i povećanim krvnim pritiskom.

Stoga narcisistički muškarci, pored prijateljskih veza, mogu platiti skupo i svoje kardiovaskularno zdravlje. (Body.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,