Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uporna majka izbjegla smrtonosni ishod: Ugriz krpelja za petogodišnjaka je mogao biti koban

Preuzmite sliku

Petogodišnji Mason McNair je uživao u posjetu baki i djedu u Georgiji koji su primijetili sitnog krpelja koji se učahurio u dječakov pupak. Izvadili su ga, Mason se vratio kući i roditeljima nije ništa bilo neuobičajeno sve do sljedećeg dana.

”Njegov pupak je bio crven i izgledao je inficirano”, rekla je Masonova majka Danielle koja ga je zbog toga odvela ljekaru.

Mason je dobio antibiotik, no nakon deset dana dječaku je izbio osip. Nakon manje od 24 sata cijeli je bio prekriven crvenim mrljama.

”Bila sam izvan sebe kad sam se ujutro probudila i vidjela kako je loše”, otkriva Danielle. ”Bila sam u panici. Nazvala sam ljekara i rekla mu da moramo odmah doći njemu.”

Mason je bio prestrašen i zbunjen kad je vidio da mu je koža prekrivena crvenim tačkama.

Danielle kaže kako je i ljekar bio zbunjen kad je ugledao dječaka i nije znao šta mu se događa. Pretpostavio je da su mrlje posljedica antibiotika i da bi osip mogao trajati do šest sedmica.

 • To nije umirilo Danielle koja je s porodicom istražila simptome i uskoro otkrila da postoji bolest koja odgovora Masonovom stanju, pjegavi tifus Rocky Mountain.

  To je infekcija koja se javlja nakon što bakterije iz ujeda krpelja uđu u organizam. Simptomi bolesti su povišena temperatura, glavobolja i osip. Ako se pravovremeno ne počne liječiti, bolest može biti smrtonosna.

  Danielle je na ovo upozorila ljekare koji su nakon nekih pretraga dječaku dijagnosticirali taj tifus.

  ”Osjećala sam se bolesno. Kao da mi je stalo srce, stezalo me u želucu. Znala sam koliko je bolest ozbiljna nakon svega što sam pročitala i bila sam prestravljena. Može dovesti do smrti… To je najgora stvar koju možete čuti kad vašem djetetu dijagnosticiraju neku bolest”, dodala je Danielle.

  Mason je odmah počeo s liječenjem i za tri dana su se mrlje počele povlačiti. Sada je zdrav, ali njegova majka je oprezna kad god se igra izvan kuće i želi ohrabriti druge roditelje da uvijek traže drugo mišljenje.

  ”Ako ljekar ne sluša, tražite drugo mišljenje. Vaše dijete je u pitanju. Nemojte stati dok god niste zadovoljni zdravstvenim stanjem svog djeteta”, upozorava. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,