Nedjelja, 5. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trznete li se naglo prije ulaska u san? Otkrivamo šta to znači

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva – hipnotički trzaj, a radi o reakciji tijela na ulazak u san – trzne se i razbudi nas prije nego što čvrsto zaspemo, piše HuffPost.

– Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna, prenosi Tuzlanski.ba. Tokom uspavljivanja mišići u tijelu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića – objasnila je Ellen Wermter, certificirana medicinska sestra i glasnogovornica organizacije ‘Better Sleep Council’.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim čimbenicima koji povećavaju vjerovatnost od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vježbi i kod uzimanja određenih lijekova.

 • – Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i sličnog – pojasnio je Alex Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

  Dodao je da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavjetovati se sa doktorom.

  Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestanakom disanja tokom sna.

  – Kada su dišni putevi blokirani i razina kisika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja tijelu i budi ga trzanjem – kaže Ellen Wermter.

  Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redoviti odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Također, pomoći će i opuštanje od stresa prije spavanja, ako i izbjegavanje hrane i pića koji stimuliraju budnost, poput kafe ili čokolade.

 • Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše tijelo moralo biti sigurno da je u okruženju sve u redu i opasnosti nema.

  – To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno prije spavanja provjere je li sve sigurno te da osiguraju stabilan položaj tijela prije spavanja, posebno ako su spavali na drvetu – smatra Jason Ellis, profesor na Sveučilištu Northumbria.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,