Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tokom trudnoće zaboravite na ovu hranu

Preuzmite sliku

Dok mnoge namirnice osiguravaju bitne hranjive tvari za fetus u razvoju, neke treba konzumirati s velikim oprezom ili u potpunosti izbjegavati.  

Tokom trudnoće posebno je važno brinuti o prehrani kako bi se podržalo zdravlje i majke i bebe. Kako bi se maksimalno izbjegli potencijalni rizici za zdravlje ovo su namirnice koje treba konzumirati s velikim oprezom, piše Ordinacija.hr.

Sirovi plodovi mora 

Sirovi ili nedovoljno kuhani plodovi mora, poput sushija ili kamenica, mogu sadržavati štetne bakterije i parazite koji mogu dovesti do bolesti koje se prenose hranom.

Riba s visokim sadržajem žive 

Ribe poput morskog psa, sabljarke, kraljevske skuše i tune imaju visoke razine žive, što može naškoditi živčanom sustavu djeteta u razvoju.

Sirova jaja 

Sirova ili djelomično kuhana jaja mogu nositi salmonelu, što može dovesti do ozbiljnog trovanja hranom. Izbjegavajte hranu poput domaćeg preliva za Cezar salatu, holandskog umaka ili sirovog tijesta za keks.

  • Nepasterizirano mlijeko  

    Nepasterizirano mlijeko i meki sirevi kao što su Brie, Camembert i feta mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može uzrokovati pobačaj, mrtvorođenče ili teške bolesti kod novorođenčadi.

    Mesne prerađevine

    Mesne prerađevine  i hrenovke mogu biti zaraženi Listerijom, stoga ih je najbolje zagrijavati do kuhanja na pari kako bi se ubile potencijalne bakterije.

    Visoko prerađena bezvrijedna hrana 

    Hrana s visokim udjelom šećera, soli i visoko prerađena hrana može pridonijeti prekomjernom debljanju i gestacijskom dijabetesu.

    Prekomjerni kofein  

    Pretjerani unos kofeina može povećati rizik od pobačaja. Ograničite dnevni unos kofeina na 200-300 mg.

  • Neoprano voće i povrće 

    Voće i povrće treba temeljito oprati kako bi se uklonili potencijalni ostaci pesticida ili štetnih bakterija.

    Alkohol 

    Ne postoji sigurni nivo konzumacije alkohola tokom trudnoće, jer može dovesti do fetalnih poremećaja alkoholnog spektra (FASD).

    Sirove klice 

    Sirove klice, poput klica lucerne ili mung graha, mogu nositi štetne bakterije poput salmonele ili E. coli.

    Višak vitamina A 

    Visoke doze vitamina A mogu biti štetne za bebu u razvoju. Izbjegavajte pretjeranu konzumaciju jetrice i proizvoda od jetre.

    Prekomjerni šećer  

    Visok unos šećera može dovesti do gestacijskog dijabetesa i pridonijeti pretjeranom debljanju tokom trudnoće.

  • Hrana s visokim udiom natrija  

    Višak natrija može dovesti do visokog krvnog pritiska i zadržavanja vode. Izbjegavajte hranu koja je pretjerano slana.

    Praznokalorična hrana  

    Hranu s malom nutritivnom vrijednošću, poput gaziranih sokova, slatkiša i čipsa, treba maksimalno ograničiti.

    Umjetni zaslađivači  

    Iako se mnogi umjetni zaslađivači općenito smatraju sigurnima, neke studije ukazuju na potencijalne rizike tokom trudnoće.

    Nekuhano meso i perad  

    Uvijek temeljito kuhajte meso i perad kako biste izbjegli štetne bakterije poput salmonele ili E. coli.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje