Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjak otkriva: Smijete li jesti jaja kojima je istekao rok trajanja?

Preuzmite sliku

Jaja su sastavni dio prehrane mnogih ljudi. Ne samo da su izvor vitamina A i folata (vitamin B-9, važan za zdrav rast stanica), već su i bogata proteinima. Možda vaša pordica uživa u jutarnjoj kajgani ili omletu za užinu, a velika je vjerovatnost i da uvijek imate kutiju jaja u frižideru, prenosi Yahoo

Nevjerovatno svestrano jaje može biti zvijezda tanjura ili ukusan prilog, ali ponekad zaboravite na njih te im prođe rok naveden na kutiji. Uz pomoć stručnjaka otkrivamo šta tačno znači ovaj datum i jesu li jaja sigurna za konzumaciju nakon što on prođe.

Benjamin Chapman, profesor i stručnjak za sigurnost hrane na Odsjeku za poljoprivredu i humanističke nauku Državnog univerziteta Sjeverne Karoline, kaže da se rokovi valjanosti odnose na razdoblje tokom kojeg se jaja mogu konzumirati s visokim stepenom sigurnosti. Nakon što istekne rok valjanosti, možete očekivati ​​da će jaja izgubiti vrhunsku kvalitetu na temelju studija o roku trajanja i preferencijama testova potrošača, dodaje.

Chapman kaže da su datumi roka valjanosti navedeni na kutijama za jaja vrlo slični datumima roka valjanosti koji se nalaze na mliječnim proizvodima – svrha je pružiti potrošačima artikl najbolje kvalitete.

 • Dodaje da je rok valjanosti datum do kojeg bi jaja trebala napustiti policu trgovine prije nego što kvaliteta počne opadati. Ali nema čarobnog vremenskog okvira za rok trajanja koji govori o sigurnosti kontumacije proizvoda, kaže Chapman koji napominje da proizvođači obično kažu da će izdržati četiri do pet tjedana ako se drže u frižideru na temperaturi nižoj od 5°C.

  – Na primjer, jaja koja imam u frižideru imaju rok valjanosti do 18. maja. Očekivao bih da će kvaliteta danas biti relativno ista kao početkom juna (što je dugo, a mojih desetak jaja neće trajati tako dugo) – kaže Chapman. Međutim, jaja pohranjena na sobnoj temperaturi propadat će mnogo brže.

  Iako možete uživati ​​u jajima i nakon datuma navedenog na kutiji, ne možete znati jesu li sigurna iako ih držite u frižideru, napominje Chapman, jer postoji mogućnost da se razvila salmonela, a ta se kontaminacija događa unutar jaja. Ne možete učiniti ništa da to spriječite u vezi sa skladištenjem i potrošnjom. Srećom, to nije uobičajena pojava. Očekuje se da se salmonela pojavi u omjeru 1:10.000 ili 1:20.000 jaja”, kaže Chapman.

  Jajima koja duže stoje, posebno onima kojima je prošao datum na pakiranju, može biti smanjena kvaliteta, no dobra su kad se termički obrade. – Kad jaje dugo stoji, žumanjak ili bjelanjak jajeta možda neće zadržati svoj oblik i bit će tečniji od očekivanog – objašnjava Chapman. Međutim, to nije pitanje sigurnosti nego kvalitete.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,