Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci apeluju na roditelje da ne daju bebama vodu, bez obzira na vrućine

Preuzmite sliku

Stigle su ljetne vrućine, što znači da će mnogi povećati unos vode. No dok se odrasle i stariju djecu podsjeća da je važno konzumirati puno vode, stručnjaci apeluju na roditelje djece mlađe od šest mjeseci da im nikada ne daju vodu.

Čak i ako je nesnosno vruće, dojene bebe mlađe od šest mjeseci ne bi smjele piti vodu jer to može preopteretiti njihove sićušne trbuščiće i spriječiti da dobiju potrebne hranjive tvari iz majčinog mlijeka. Također, pijenje vode kod dojenih beba može dovesti do hiponatremije i trovanja vodom, stanja koja se smatraju smrtonosnima, prenosi index.hr.

Sekcija Američke akademije za dojenje, Američko udruženje porodničara i ginekologa, Američko udruženje ljekara porodične medicine, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života. Isključivo dojenje definira se kao prehrana majčinim mlijekom bez bilo kakvih dodataka, što znači da nema dodavanja vode, sokova, mlijeka koje nije ljudskog porijekla, te druge hrane), osim vitamina, minerala i lijekova (ako je potrebno).

Međutim, bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati koristi od malo vode po vrućem vremenu, ali to treba biti flaširana voda, voda za bebe ili prokuhana voda iz česme.

Zašto je voda loša za bebe?

Dojene bebe do šestog mjeseca ne trebaju vodu, dok se bebama hranjenima adaptiranim mlijekom može davati u malim količinama kada je toplo.

Prema Katie Zeratsky iz klinike Mayo, bebe sve svoje potrebe za tekućinom zadovoljavaju majčinim ili adaptiranim mlijekom.

“Čak i po vrućem danu mogu dobiti sve svoje potrebe za hidratacijom kroz ljudsko mlijeko ili adaptirano mlijeko”, rekla je za BuzzFeed.

Zašto je voda štetna za bebe?

Sve hranjive tvari važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mlijeku. Voda može uticati na sposobnost da organizam apsorbuje proteine, vitamine i hranjive tvari koje se unose majčinim mlijekom.

“Davanje vode dojenčetu može uticati na njegovu sposobnost da primi hranjive tvari. Njihovi želuci su tako sićušni i mogu se lako napuniti vodom, što im otežava dobijanje potrebne hrane”, dodao je farmaceut Abbas Kanani.

Šta će se dogoditi ako beba popije vodu?

Ako beba mlađa od šest mjeseci konzumira vodu, to može dovesti do trovanja vodom.

“Trovanje vodom događa se kada konzumirate previše vode u kratkom razdoblju i razina natrija u krvi padne. To može rezultirati preopterećenjem bubrega, što može dovesti do potencijalne neravnoteže u razinama elektrolita”, pojašnjava Zeratsky.

Abbas dodaje da je pad natrija rezultat previše vode koja se unosi u tijelo, što je poznato kao hiponatremija. Kasnije bi to moglo rezultirati oticanjem mozga, napadima, a u nekim situacijama čak može biti i smrtonosno.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,