Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je bolje piti toplu ili hladnu vodu?

Preuzmite sliku

Odraslo tijelo sastoji se od 50% do 60% vode. Ova tečnost je vitalna za naše zdravlje i presudna je za naše tijelo da pravilno funkcioniše

Ali kako je treba piti – hladnu ili toplu, i šta je bolje? Većina nas obično odabere čašu hladne vode, posebno kada su toplija vremena, jer ima bolji ukus i osvježava. Ali zapravo je dokazano da je topla voda mnogo korisnija za naše zdravlje.

Hladna voda

Hladna voda je oko 7 stepeni celzijusa . Osjećaj je dobar, posebno u vrućem ljetnom danu. Dok pijemo čašu hladne vode, dodajući joj malo leda, osjećamo se revitalizirano. Međutim, otkriveno je da ljudi imaju mnogo nuspojava kada piju hladnu vodu, piše Bright Side.

To može poremetiti vašu probavu

Kako konzumirate hladnu vodu, krvne žile se smanjuju, što ometa vaše probavne sposobnosti. To može dovesti do želučanih tegoba, bolova u trbuhu i zatvora, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Troši energiju

  Vaše tijelo koristi dodatnu energiju za zagrijavanje hladne vode kako bi postiglo prosječnu temperaturu. Zbog toga ne biste trebali piti ledenu vodu, osim ako se ne želite osjećati iscrpljeno i ako ne možete ispuniti svoje svakodnevne zadatke.

  Usporava rad srca

  Pijenje hladne vode može dovesti do pada vašeg pulsa. Stimuliše vagusni živac koji čini važan dio autonomnog nervnog sistema tijela. Niska temperatura vode djeluje kao poticaj za vagusni živac da smanji puls.

  Stvara sluz u vašem tijelu

  Pijenje hladne vode dovodi do širenja sluzi u vašem tijelu. Vaš imunološki sistem se pogoršava i to može dovesti do mnogih neprijatnih okolnosti – od curenja nosa do teških bolesti.

 • Topla voda

  Topla voda je od 26 stepeni do 40 stepeni celzijusa. Obično je ne pijemo na ovaj način, jer više volimo piti kafu ili čaj na ovoj temperaturi. Ali zapravo postoji mnogo prednosti pijenja tople vode!

  Detoksikuje vaše tijelo

  Pijenje tople vode, posebno ujutro, pomoći će vam da iz svog tijela izbacite toksine koji mogu doprinijeti brojnim bolestima. Za jači učinak dodajte krišku limuna u toplu vodu: vitamin C će oživjeti stanice dok će topla voda detoksicirati vaše tijelo.

  Bori se protiv bola

  Dokazano je da topla voda ublažava bol izazvan menstruacijom i glavoboljom. Povećava cirkulaciju krvi i poboljšava protok krvi. Ako osjetite grčeve, trebali biste piti i toplu vodu, jer će ona pomoći da se skučeni mišići opuste.

  Smanjuje nivo stresa

  Stres se ne može otopiti samo zbog vruće kupke. Pokušajte popiti čašu tople vode kad se osjećate pod stresom. Pomoći će centralnom živčanom sistemu da pravilno funkcioniše. Kortizol je jedan od hormona stresa i dehidriranost povećava njegovu razinu. Ako ostanete hidratizirani, postajete otporniji na stres.

 • Pomaže u gubitku kilograma

  Pijenje bilo koje vode može vam pomoći da izgubite kilograme, ali ako pijete toplu vodu, vaš će se metabolizam potpuno aktivirati. Topla voda povećava tjelesnu temperaturu i dok vaše tijelo pokušava nadoknaditi temperaturnu razliku, kalorije počinju gorjeti.

  Poboljšava cirkulaciju krvi

  Poznato je da vam hladna voda zatvara vene, dok topla voda pomaže slobodnom protoku krvi. Poznato je da zdrav protok krvi utječe na mnoge aspekte vašeg tijela, od krvnog pritiska do rizika od kardiovaskularnih bolesti.

  Pomaže probavi

  Mnogi od nas imaju problema prilikom odlaska na toalet kada je stolica malo ili nimalo. Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka zatvora, pa voda, općenito, stimulira crijeva. Dokazano je da topla voda još efikasnije poboljšava trenutak crijeva.

  Zaustavlja prerano starenje

  Prerano starenje jedna je od najgorih noćnih mora za žene. Štaviše, sve veće prisustvo toksina u ženskom tijelu može ovu noćnu moru ostvariti. Topla voda može pomoći vašem tijelu da isprazni toksine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,