Ponedjeljak, 15. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Skrivena opasnost “jo-jo” efekta mnogih dijeta za koju morate znati

Naglo dobijanje i vraćanje samo nekoliko kilograma može biti naročito opasno za jedan dio dijela, prenosi index.hr.

Scenarij s kojim se često susreću osobe koje se bore s viškom kilograma izgleda otprilike ovako: uspijete izgubiti na težini, a onda u svega nekoliko mjeseci sve to vratite, pa možda čak i dobijete poneki kilogram više. Onda opet izgubite kilograme, pa ih vratite… I vrlo brzo sve to postane poput začaranog kruga iz kojeg je teško izaći. Da, riječ je o takozvanom “jo-jo efektu”. No, zašto je to jako opasno?

Preliminarno istraživanje predstavljeno na ovogodišnjem znanstvenom skupu “American Heart Association” otkrilo je da žene koje su barem jednom na taj način izgubile i ponovno vratile barem pet kilograma imaju veći rizik od obolijevanja od bolesti srca nego žene koje se nikada nisu susrele s “jo-jo efektom”.

U istraživanju su se istraživači sa Sveučilišta Kolumbija usredotočili na 485 žena, ispitujući ih koliko su puta izgubili, a zatim i vratili barem pet kilograma unutar godine dana. Prosječna dob ispitanica bila je 37 godina, a indeks tjelesne mase (BMI) 26.

Ne iznenađuje što su otkrili da je dijeta s jo-jo efektom ustvari vrlo česta pojava pa je tak čak 73% ispitanica je barem jednom dosad izgubilo i ponovno vratilo više od deset kilograma.

“Postizanje zdrave tjelesne težine općenito se preporučuje jer je srce zdravo, ali održavanje težine je teško i varijacije u težini mogu otežati postizanje idealnog kardiovaskularnog zdravlja”, izjavila je Brooke Aggarwal, autorica studije.

No, autori su objasnili da, iako su njihova istraživanja pronašla vezu između jo-jo efekta i faktora rizika od bolesti srca, je potrebno više (i dugoročno) istraživanje kako bi se ta veza potvrdila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,