Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Situacije u kojima treba potražiti mišljenje drugog ljekara

Preuzmite sliku

Ponekad je potrebno porazgovarati s drugim liječnikom o stanju koje vas muči.

Prema pisanju klinike Mayo, taj potez može smanjiti rizik od pogrešne dijagnoze za 50 posto.

Isto tako navode da je njihova studija pokazala da jedan od pet pacijenata čuje drugu dijagnozu kada potraži drugo mišljenje, prenosi Best Life.

U nastavku pročitajte u kojim situacijama biste trebali potražiti mišljenje drugog liječnika.

1. Stanje se ne popravlja

Liječnik vam je dao razne lijekove, ali stanje se ne popravlja ili postaje još gore, ali liječnik nije zatražio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani.

Prema pisanju dr. Christophera Hollingswortha, hirurga iz New Yorka, to može biti situacija kada biste mogli posjetiti drugog liječnika.

Moguće može biti da postoji neko neotkriveno stanje koje uzrokuje probleme. Navodi i kako se isto odnosi na situaciju kada nakon nekog zahvata i dalje osjećate bol, prenosi Ordinacija.hr.

2. Dijagnosticirana vam je rijetka bolest

Postoji oko 7.000 rijetkih bolesti koji utiču na oko 30 miliona ljudi samo u Americi, a studije pokazuju kako se ta stanja često krivo dijagnosticiraju.

Studija iz 2014. godine je otkrila kako osobe s rijetkim bolestima u prosjeku posjete 7.3 liječnika i u prosjeku čekaju oko 5 godina nakon pojave simptoma da bi primili pravu dijagnozu.

Prema pisanju dr. Karle Robinson, drugo mišljenje liječnika je uvijek dobrodošlo ako imate rijetku bolest jer neke još nisu dovoljno istražene, a kako se liječnik s njima može rijetko susresti, možda će teže prepoznati simptome.

3. Čeka vas operacija

Ako je u pitanju rizičan zahvat, poput transplantacije organa, zahvata na mozgu ili srcu te na crijevima, radiolog Ben Paxton smatra da je pametno potražiti drugo mišljenje.

Kako te procedure jesu ozbiljne i opasne, uz nekoliko mišljenja različitih stručnjaka možda ćete lakše donijeti odluku.

4. Muči vas hronična bol

Dijagnosticiranje i liječenje hronične boli može biti dugotrajno i komplikovano, navodi Paxton. Hronična bol može uveliko negativno uticati na život, a ako ona ne prolazi, dobro je potražiti drugo mišljenje liječnika.

“Važno je istražiti sve mogućnosti za liječenje prije nego se odlučite za bilo kakvu dugotrajnu terapiju”, dodaje Paxton.

5. Vaša dijagnoza zahtjeva mišljenje liječnika specijalista

Svi su liječnici dobro upoznati sa zdravljem čovjeka i raznim bolestima, ali neka stanja zahtijevaju njegu specijalista poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa koji ipak puno više znaju o određenom području pa će bolje razumjeti vaše stanje i kako ga liječiti.

“Liječnik hitne službe tako može savjetovati operaciju kao soluciju kod dislokacije ramena, ali ortoped koji je specijaliziran za probleme ramena, možda ima drugo mišljenje”, navodi Robinson.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,