Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Simptomi leukemije koje mora znati svaka žena

Preuzmite sliku

Većina krvnih stanica nastaje u koštanoj srži, tvari koja se nalazi u tvojim kostima. Kada neka od tih novonastalih krvnih stanica mutira, ona postaje kancerogena. Njenim kloniranjem tj. širenjem kancerogenih stanica nastaje leukemija – rak krvi.

“Leukemija se najčešće javlja kod odraslih i to u dobi između 50 i 70 godina”, objašnjava dr. med. Martha Wadleigh, voditeljica Programa za liječenje leukemije pri Institutu za liječenje raka Dana – Farber.

“Postoji više podtipova leukemije, ovisno o vrsti krvnih stanica koje mutiraju i fazi u njihovom stvaranju u kojoj se mutacija dogodi”, govori mag. Meredith Barnhart za portal womenshealthmag.com. Sami simptomi leukemije zapravo ovise o podtipu leukemije, ali postoje neki simptomi koji su zajednički.

Blijeda koža

“Kada se javi leukemija, mutirane stanice mogu preplaviti koštanu srž i tako otežati proizvodnju zdravih krvnih stanica”, pojašnjava Barnhart. Manjak zdravih krvnih stanica može dovesti do razvoja anemije, zbog koje koža postaje blijeda. Još jedan simptom anemije su stalno hladne ruke.

 • Zamor 

  Kao i kod mnogih drugih težih bolesti, zamor je jedan od čestih simptoma leukemije. Ako se stalno osjećaš isprano, a posebno ako se nisi tako prije osjećala, svakako se javi doktoru. Osim leukemije, zamor može uzrokovati i anemija, koja opet može biti nuspojava leukemije.

 • Upale i groznice

  Krvne stanice su vrlo važna komponenta imunog sistema. Kada one nisu zdrave, za očekivati je da ćeš češće biti bolesna. Zbog toga su groznice i upale jedan od najčešćih simptoma leukemije.

  Kratkoća daha

  Ako primijetiš da vrlo lako ostaješ bez daha, čak i pri lakšim fizičkim aktivnostima, to je svakako simptom kojeg ne trebaš zanemariti. To posebno vrijedi za one koji su inače fizički aktivni i u dobroj formi.

  Rane sporo zarastaju

  Ako primijetiš da ti ogrebotine jako sporo zacjeljuju ili lako dobivaš modrice, to vrlo lako može biti znak leukemije. Pojava sitnih crvenih tačkica na koži također može biti rezultat ove bolesti.

 • Ostali simptomi

  Postoje i drugi, manje učestali simptomi leukemije, poput boli u zglobovima i noćnog preznojavanja. Ovisno o podtipu leukemije, može doći i do naglog gubitka težine. Ostali mogući simptomi su krvarenje iz nosa, natečeni limfni čvorovi i osjećaj hladnoće.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,