Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest razloga da ovog proljeća uživate u mladom luku: Održava mladolik izgled kože

Preuzmite sliku

Mladi luk je iznimno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Nutricionistički, mladi luk predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. On je odličan izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala te prevenira makularnu degeneraciju (kliničko stanje koje rezultira gubitkom vida).

Puno je zdravstvenih pogodnosti koje pruža konzumacija mladog luka, a ovo su neke od njih:

1. Čuva zdravlje srca

Mladi luk je pun antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanična tkiva. Spomenimo i vitamin C koji će se pobrinuti da holesterol i krvni pritisak budu pod kontrolom što je ujedno i zaštita od srčanih oboljenja.

2. Jača kosti

Uz vitamin C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je zadužen za proizvodnju kolagena, a vitamin K čuva gustoću kostiju.

 • 3. Održava mladolik izgled kože

  Ako govorimo o kolagenu, koži je potrebna kako bi ostala lijepa i mladolik, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.

  4. Ublažava prehlade

  Često se spominje kako mladi lik ima antibakterijska svojstva, stoga su odlični borci protiv prehlada i gripa. Njegovi sastojci potiču izbacivanje sluzi iz respiratornog sistema.

  5. Štiti vid

  Pun karotenoidi, mladi luk će čuvati vaš vid i zdravlje očiju. Sadrži vitamin A koji podržava dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.

 • 6. Snižava holesterol

  Mladi luk ima čak 6 sastojaka za koje se smatra da snižavaju holesterol. Uz to će ova namirnica povećati nivo tzv. dobrog holesterola. Zeleni luk će također djelovati tako što će smanjiti i nivo šećera u krvi. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje