Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti kako da se izborite sa hroničnim umorom i šta ga izaziva?

Preuzmite sliku

Sa hroničnim umorom se suočava ogroman broj ljudi, naročito u jesenjem periodu. A razlozi za to su brojni. Kako se izboriti sa hroničnim umorom?

Sindrom hroničnog umora je stanje koje karakteriše povećan umor, ozbiljno smanjenje fizičke snage, vitalnosti, slabost mišića. I stalni osjećaj umora koji ne nestaje ni poslije dužeg odmora. Glavni simptomi sindroma hroničnog umora su:

Umor koji ne nestaje ni nakon dugog sna
Poremećaj spavanja – pospanost ili nesanica, ili možda oboje
Zaboravnost
Rasijanost
Prekomerna razdražljivost;
Depresivno stanje;
Bol u zglobovima koji nije praćen otokom ili crvenilom;
Glavobolje u područjima gdje se ranije nisu osjećale;
Opšta slabost mišića;
Bol ili nelagodnost u mišićima;

 • Kako se izboriti sa hroničnim umorom i šta ga izaziva

  Razlog 1. Stacionarni način života

  Zbog svog posla, morate da provodite dosta vremena u kancelariji ili na sastancima, gde stalno sjedite.  I svuda idete automobilom. Fizičke aktivnosti skoro da i nema.

  Razlog 2. Emocionalni stres

  Najčešće se nalazi među menadžerima na različitim nivoima. Svakodnevno morate donositi mnogo različitih odluka, komunicirati s puno ljudi, davati im uputstva i snositi veliki teret odgovornosti za sve što se dešava u vašem sektoru. I kao posljedica svega toga javlja se hronični umor.

  Razlog 3. Slabljenje imunološkog sistema

  Hronični umor može se javiti nakon virusnih infekcija. Inače, neki doktori vjeruju da se sindrom hroničnog umora javlja upravo nakon preležane bolesti, a sve ostalo samo pogoršava situaciju, ali nije osnovni uzrok.

  Razlog 4. Previše aktivan način života

  Ovo je najčešći problem kod žena. Pokušavaju da se rastegnu na sto strana. Posao, kuća, djeca… Vremena za odmor nema. I hronični umor je neminovan.

  Razlog 7. Loša ishrana

  Uzimate maksimum iz svog tijela (a mentalni rad zahtjeva još više energije nego fizički), a ne snabdjevate ga onim što mu je potrebno: protenima, vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama, složenim ugljenim hidratima, antioksidansima… I onda se čudite otkud hronični umor.

 • Kako se riješiti hroničnog umora

  Tačan uzrok hroničnog umora najbolje će odrediti doktor i preporučiti adekvatnu terapiju. Osim toga, postoji nekoliko načina da se sami izborite sa ovim stanjem:

  Prvi korak: Eliminišite/smanjite broj cigareta i alkoholnih pića

  Cigaret i alkohol jedan su od uzroka hroničnog umora. Sasvim je moguće da će odricanje od navedenih stvari biti dovoljno da se riješite umora, a vaše tijelo će se vratiti u normalu.

  Drugi korak: Eliminišite/smanjite količinu masne hrane koju jedete

  Kao što smo već rekli, loša ishrana ne utiče najbolje ne samo na fizičko stanje, već i na psihičko. Usvojite naviku da jedete tri puta dnevno u isto vrijeme, odustanite od grickalica, brze hrane i uključite u ishranu bijelo meso, povrće i voće.

  Treći korak: Optimalno planirajte svoj dan

  Ako vas muči hronični umor, za početak, pokušajte da rasporedite ne samo zadatke, već i snage. Prije nego što zatvorite svoj planer, uključite vrijeme za opuštanje. Biće zgodnije zakazati dan ne prema važnim stavkama, već prema vremenu.

  Četvrti korak: Opustite se

  Kada radite posao koji zahtjeva vrijeme, vizuelnu koncentraciju i mentalnu aktivnost, sjedite u stolici 5 minuta, zatvorite oči i pokušajte da ne razmišljate ni o čemu. Pravite ove pauze najmanje na svakih sat vremena koje provedete radeći istu aktivnost. To je jedan od ključnih koraka ako želite da pobijedite hronični umor.

  Peti korak: Aromaterapija

  Dok ste u kancelariji, kapnite malo ulja lavande na maramicu i udahnite njenu aromu kad god treba da se opustite i smirite živce. Kod kuće stavite aromaterapijske svijeće u kupatilo i uzmite toplu kupku sa uljima geranijuma, sandalovine i lavande (po 2 kapi). Aromaterapija je preki lijek za hronični umor.

  Šesti korak: Ograničite unos kofeina

  Čini se da je kofein odličan način da poboljšate svoju energiju, ali dolazi sa posljedicama. Kofein vam može dati lažni osjećaj energije i navesti vas da pijete sve veće količine kafe, piše Lepota i zdravlje 

  Sedmi korak: Jedite što više povrća

  Ako vas muči hronični umor, pokušajte da uključite povrće svih boja u svoju ishranu tokom dana da bi dobili njegove jedinstvene hranljive materije i prednosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,