Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Recept za dugovječnost ruskog hirurga: Pozitivne misli, fizički rad i 100 čučnjeva dnevno

Preuzmite sliku

Ruski hirurg Fedor G. Uglov (104) prije svoje smrti otkrio je životne navike i podjelio savjete za dugovječnost. 

Sistem svakodnevnih aktivnosti, koji održavaju energičnost i aktivnost organizma, podrazumijevaju odricanje alkohola, umjerena ishrana i 100 čučnjeva svakog dana.

Ovo je tajna dugovječnosti ruskog hirurga Fedora G. Uglova, koji je svoj sistem za očuvanje zdravog organizma isprobao na sebi i dočekao 104. rođendan.

Profesor, doktor nauka i pisac Fedor G. Uglov bio je jedan je od najstarijih praktikujućih hirurga, koji je do same smrti redovno operisao, sjekao drva, čistio snijeg, obavljao kućne poslove i redovno se bavio izradom drvenarije u svojoj stolarskoj radionici.

Kako je preživio nekoliko zaraznih bolesti u ranoj mladosti, tokom života bio je uporan da svoj život ispuni zdravim životnim navikama, ali i prirodnim liječenjem.

Tokom godina neumornih potraga za lijekom za dugovečnost definisao je sistem dugog života koji je omogućio Uglovu da živi 104 godine, zadržavajući energičnost, aktivnost i mušku snagu.

Zaboravite na alkohol

Uglov nije konzumirao alkoholna pića. Osim toga, nikada nije ni koristio medicinske lijekove koji su u sastavu imali alkohol.

Na uvjeravanja da mala čaša dobrog pića neće nanijeti nikakvu štetu organizmu, odgovarao je da ne osjeća potrebu za alkoholom.

Takođe, hirurg je bio vrlo odgovorna osoba i shvatio je da je njegova dužnost da bude uvijek spreman jer u svakom trenutku može biti pozvan na ozbiljnu operaciju, pri kojoj mora biti apsolutno trijezan kako bi bio uspješan.

Ishrana mora biti umjerena

Ovaj istaknuti ruski hirurg imao je veliku porodicu, pa je hrane uvijek manjkalo, tako je još u ranom djetinjstvu naučio da treba da jede sa blagim osjećajem gladi, što odgovara fiziološkim zakonima.

Ovog pravila se pridržavao tokom cijelog svog života. Osim toga, Uglov nije slijedio stroge dijete, poput većine stogodišnjaka. Jeo je sve, ali malo po malo i to samo u malim porcijama.

 • Svakog dana 100 čučnjeva

  Sve do svoje smrti hirurg je izvodio čučnjeve, koje mnogi smatraju glavnim vježbama za zdravlje donjeg dijela ljudskog tijela, nogu i zadnjice.

  Ipak, ovaj ruski hirurg tvrdio je da čučnjevi omogućavaju pranje svih organa i zglobova tečnošću tkiva, što doprinosi održavanju zdravlja zglobova i poboljšanju ishrane svih organa i kompletnog sistema donjeg dijela tela.

  Ikigai

  Glavni uslovi za dugovečnost stogodišnjaka sa japanskog ostrva Okinava bili su sleđenje zdravog života i cilja, životne filozofske ideje, koji se naziva Ikigai.

  Ovom životnom cilju težio je i profesor Fedor Uglov, koji je svoj život prilagodio ovoj filozofskoj ideji.

  Hirurg je uvek imao puno zanimljivijih planova za dalje obrazovanje i praktične aktivnosti. I uvek je težio osvajanju novih visina u svojoj zahtevnoj profesiji.

 • Kreativan pristup životu

  Uglov je smatrao najboljim odmorom promjenu aktivnosti. Više od sto godina radio je na svom bojnom polju i nikada nije ustuknuo pred mlađim kolegama.

  Iako je desnoruk, majstorski je svladao umjetnost ravnopravnog rada sa obje ruke, što je često spašavalo mnogobrojne živote pacijenata sa najtežim operacijama na mozgu.

  Snažna mentalna aktivnost

  Profesor je do kraja svog života zadržao energičnost i apsolutnu jasnoću uma. Nije znao šta je senilna demencija, već se aktivno bavio se brojnim naučnim aktivnostima, pisao je knjige, proučavao najnovija zbivanja u području hirurgije.

  “Čini dobro. Zlo se, nažalost, događa samo od sebe.”

  Ovo su riječi samog Uglova koji ih je neprestano upražnjavao u svom životu, ali i kao savjete dijelio ljudima oko sebe i svojim pacijentima.

  Tokom godina, ovaj ljekar je obavio više od deset hiljada operacija, ljudi su se molili za njegovo zdravlje i željeli su mu dobro. Takva snažna energija uvijek mu je pomagala i bila podsticaj za dalji rad i usavršavanje, tvrdio je ovaj ruski ljekar.

  Zadovoljstvo činjenicom da je ljudima pomagao, pomoglo je i njemu u održavanju dobrog raspoloženja, što je dodatno doprinjelo dobrom zdravlju cijelog tijela.

 • Ljubav prema domovini

  Pored toga, Fedor Uglov vjerovao je da za njegovu dugovječnost zaslužna njegova porodica, saznanje da je voljen i potreban.

  Bio je rodoljub, vjerovao je da samo uključivanje u rad njegove zemlje daje snažne korijene i podsticaj za razvoj.

  Fizički rad

  Tvrdio je da je za muškarca najbolja vježba fizički rad. Do smrti je sjekao drva, redovno čistio snijeg, obavljao kućne poslove i bavio se stolarskom radionicom.

  Kontinuirano kaljenje tijela

  Profesor se tokom života držao ispravnog načina života, kupao se od prvih dana proljeća do najhladnijeg vremena, ulazio bi u zaleđeno jezero i zaronio u ledenu rupu.

  To mu je pomoglo da nikad ne bude prehlađen usljed izloženosti niskim temperaturama.

 • Zaštita od stresa i loših misli

  Temelj dugovečnosti, prema profesoru, je zaštita od stresa. Uglov je rekao da uvijek treba zaštititi srce od loših misli, a ne popustiti u omalovažavanju.

  Čak i u najtežim situacijama ne bi trebalo da se bavite samopotkopavanjem, već da radije potražite izlaz iz njih, tvrdio je Uglov. (novosti.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje