Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Proces sijeđenja kose može se usporiti prirodnim putem, a u tome vam može pomoći i jedan vitamin

Preuzmite sliku

Prerano sijeđenje  kose može biti razlog za zabrinutost mnogih pojedinaca, piše Bright Side

Neki čimbenici mogu igrati ulogu u sprječavanju nastanka sijede kose, ali samo pod određenim okolnostima, prenosi Tuzlanski.ba

Vitamin B12 vitalni je nutrijent koji ima značajnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja . Odgovoran je za proizvodnju DNK, koja je ključna za sve stanice u našem tijelu, uključujući i one u folikulima kose. Folikuli dlake su sićušne strukture u podnožju pramenova kose koje im pomažu pričvrstiti za vlasište. Ti folikuli proizvode pigment koji se zove melanin, koji kosi daje prirodnu boju . Kako bi napredovali, folikuli dlake ovise o stalnoj opskrbi  kisikom i hranjivim tvarima koje prenose krvne stanice. Kada postoji manjak vitamina B12, to može utjecati na proizvodnju zdravih krvnih stanica , što dovodi do neadekvatne opskrbe hranjivim tvarima folikula dlake. Ovaj nedostatak može rezultirati gubitkom kose i preranim sijedim. Vitamin B12 prirodno se nalazi u hrani životinjskog porijekla poput mesa , jaja i mliječnih proizvoda . To znači da vegetarijanci i vegani mogu biti osjetljiviji na nedostatak vitamina B12. Osim toga, određena medicinska stanja mogu spriječiti apsorpciju vitamina B12 u tijelu, dodatno povećavajući rizik.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Salma Hayek Pinault (@salmahayek)


Ako ste zabrinuti zbog preranog sijeđenja i sumnjate na nedostatak vitamina B12, ključno je konzultirati se sa doktorom. Ne preporučuje se samoliječenje jer mogu postojati drugi uzroci ili nedostaci u prehrani koje treba razmotriti. Ispravna dijagnoza prvi je korak prema učinkovitom liječenju.

Postoje i drugi čimbenici koji uzrokuju prerano sijeđenje kose

Iako nedostatak vitamina B12 svakako može biti faktor preranog sijeđenja, to nije jedini uzrok. Genetika igra značajnu ulogu u određivanju kada će vaša kosa prirodno početi sijediti, često slijedeći sličan obrazac kao vaši roditelji. Ostali čimbenici poput stresa, pušenja i određenih lijekova također mogu uticati na vrijeme pojave sijedih vlasi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,