Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prirodni zaslađivači koji su dobri za vaše zdravlje

Preuzmite sliku

Popularno

Nije lako ostaviti rafinisani šećer, ali s obzirom na to koliko štetan može da bude, vrijedi pokušati.

Srećom, ima nekoliko zaslađivača iz prirode koji su dobri za vaše zdravlje. Sadrže malo kalorija, malo fruktoze i imaju jako sladak ukus.

Stevija

Stevija je veoma popularan niskokalorični zaslađivač. Dobija se iz listova biljke stevia rebaudiana, koja se već vijekovima gaji u Južnoj Americi zbog slatkog ukusa i u medicinske svrhe. Listovi stevije sadrže nekoliko slatkih jedinjenja. Glavna su steviosid i rebaudiosid. Oba su stotinama puta slađa od šećera u istoj količini. Drugim riječima, stevija je veoma slatka i skoro da nema kalorija.

Pored toga, nekoliko istraživanja je pokazalo da stevija ima sljedeće prednosti po zdravlje:

Stevija može da smanji visok krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom za 6 do 14%. Stevija također snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom. Ako treba da zasladite nešto, stevija može da bude najzdraviji izbor.

Eritrol

Eritrol je još jedan niskokalorični zaslađivač. U pitanju je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u određenom voću. Međutim, eritrol u prahu koji se nalazi u prodaji je nastao industrijskim procesima. Sadrži 0,24 kalorija po gramu, ili oko 6% kalorija iste količine šećera, uz 70% slatkoće.

Eritrol ne izaziva skok nivoa šećera ili insulina u krvi i ne utiče na krvne lipide kao što su holesterol ili trigliceridi. Istraživanja pokazuju da je eritrol veoma siguran. Međutim, može da izazove probleme sa varenjem ako se konzumira previše odjednom.

Ukus eritrola je veoma sličan šećeru, a iako eritrol nema neke posebne prednosti po zdravlje, svakako nije štetan na bilo koji način i bolje se podnosi od većine drugih šećernih alkohola.

Ksilitol

Ksilitol je šećerni alkohol koji je po slatkoći sličan šećeru. Sadrži 2,4 kalorije po gramu, ili oko dvije trećine kalorijske vrijednosti šećera.

Ksilitol je koristan za zdravlje zuba jer smanjuje rizik od karijesa i propadanja zuba. Također može da poboljša gustinu kostiju kod pacova, što pomaže pri spriječavanju osteoporoze. Ksilitol ne povećava nivo šećera ili insulina u krvi. Međutim, kao i drugi šećerni alkoholi, u velikim dozama može da izazove probleme sa varenjem.

Ako imate psa, pazite da ne dođe do njega jer je izuzetno otrovan za pse.

Jakon sirup

Jakon sirup je još jedan jedinstven zaslađivač. Dobija se od biljke jakon, koja raste u Andima u Južnoj Americi. Ovaj zaslađivač je odnedavno popularan kao suplement pri mršavljenju. Jedno istraživanje je otkrilo da je kod žena sa prekomijernom tjelesnom težinom doveo do značajnog smanjenja broja kilograma. Sadrži visok procenat fruktooligosaharida, koji djeluju kao rastvoriva vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima.

Jakon sirup može da pomogne protiv zatvora i ima razne prednosti zahvaljujući visokom procentu rastvorivih vlakana, ali nemojte unositi velike količine odjednom jer može da izazove probleme sa varenjem.

Šta je sa “manje lošim” šećerima ?

Postoji nekoliko popularnih šećernih zaslađivača koje ljudi koji vode računa o zdravlju često koriste umjesto šećera.

Tu spadaju kokosov šećer, med i javorov sirup. Oni se u suštini ne razlikuju mnogo od šećera. Mogu da sadrže malo manje količine fruktoze i mali procenat hranljivih materija, ali vaša jetra neće moći da napravi razliku.

Međutim, štetan efekat šećera u potpunosti zavisi od konteksta. Većina istraživanja je rađena na osobama koje već jedu brzu hranu bogatu ugljenim hidratima. Za te osobe, naročito one koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i/ili su otporne na insulin, velike količine šećera su štetne.

Pored toga, postoje druge grupe ljudi koji žele da u potpunosti izbjegavaju zaslađivače na bazi šećera. To su osobe zavisne od hrane, one koje jedu previše i one koje su na ketogenoj ishrani sa veoma malo ugljenih hidrata.

Zdrave osobe mogu da jedu šećer u malim količinama bez ikakvih problema. Iako su to i dalje prazne kalorije koje mogu da izazovu karijes, vašem metabolizmu neće škoditi, ni dovesti do masne jetre niti vam uništiti zdravlje.

Ako volite da u receptima koristite pravi šećer, ali se inače hranite zdravo, upotreba prirodnih zaslađivača na bazi šećera kao što je med može biti sasvim uredu u umjerenim količinama. (Mondo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,