Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prednosti zdravlja spavanja na lijevoj strani

Spavanje na lijevoj strani vašeg tijela ima mnogo zdravstvenih koristi, osim što rezultira boljim noćnim odmorom.

Prednosti zdravlja spavanja na vašoj lijevoj strani:

Pojačava limfni sistem

Spavanje na vašoj lijevoj strani omogućava vašem tijelu da bolje filtrira otpad i limfnu tekućinu kroz limfne čvorove jer je lijeva strana našeg tijela dominantna limfna strana. Spavanje na lijevoj strani može pomoći vašem tijelu da procesuira otpadne materije iz mozga. Suprotno tome, ako spavate na desnoj strani, to može smanjiti efikasnost limfnog sistema, prenosi Tuzlanski.ba

Poboljšava varenje

Želudac se može naći na lijevoj strani vašeg tijela, stoga spavanje na vašoj lijevoj strani omogućava otpadu da lako putuje iz crijeva u debelo crijevo. Ležanje na desnoj strani otežava probavni proces zbog gravitacije. Također, vjeruje se da se enzimi gušterače lakše razvijaju dok ležite na lijevoj strani tijela. Uz to, spavanje na vašoj lijevoj strani potiče kretanje crijeva izjutra.

Idealno za trudnice

Spavanje na vašoj lijevoj strani pomaže poboljšati cirkulaciju trudnica. Također, može pomoći u ublažavanju pritiska na leđima, dakle, sprečavanjem da se maternica stisne jetrom i povećavanjem protoka krvi do bubrega, maternice i ploda. Doktori također preporučuju trudnicama da što više vremena provode na svom lijevom boku.

Poboljšava zdravlje srca

Uključeno u najveće igrače na vašoj lijevoj strani je srce. Kao što kaže dr. John Douillard, “Ima savršenog smisla da ako spavate na lijevoj strani, limfna drenaža prema vašem srcu opet će vam pomoći gravitacija, te ćete ukloniti dio opterećenja sa srca dok spavate.” Aorta, koja je najveća arterija u tijelu, napušta vrh vašeg srca i lukove lijevo, prije nego što se spustite prema trbuhu. Spavanjem na vašoj lijevoj strani srce ispumpava najveći teret nizbrdo u silaznu aortu.

Poboljšava zdravlje slezene

Drugi organ koji će donijeti koristi ako spavate na lijevoj strani je slezina. Prema dr. Johnu Douillardu, „Kada legnete na lijevu stranu, odvodnjavanje nazad u slezinu je još jednom pomoglo i gravitacijom se olakšava.“

Ublažite bol u leđima

Ljudi koji pate od hroničnog bola u leđima mogu imati koristi od prelaska na spavanje na lijevoj strani. To je zato što spavanje na vašoj strani može pomoći ublažavanju pritiska na kralježnici. Takođe, osjećajući se ugodnije, poboljšaće vam šanse za dobar san.

Smanjite žgaravicu

Hrana koja je kisela, uključujući tjesteninu, pizzu, pa čak i kafu može vam pomoći pokrenuti žgaravicu. Svako ko je pokušao zaspati, a također pati od žgaravice, reći će koliko to iskustvo može biti neugodno. Ali, spavanje na lijevoj strani tijela pokazuje da smiruje refluks kiseline.

Kako je stomak smješten na lijevoj strani tijela, spavanje na vašoj lijevoj strani omogućava gravitaciji da radi svoj posao. Također, vjeruje se da će se probavna smetnja i žgaravica povećati, kada spavate na desnoj strani. (1mhealthtips.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,