Sirova hrana je novi trend među dijetama, mada se doktori ne slažu da je ovo najzdravija metoda.
Evo šta sve treba da znate o ovome.
Zašto se konzumira sirova hrana?
Ovaj tip ishrane često nazivaju rigidnim vegetarijanstvom, ali glavni faktor u ovakvoj ishrani je očuvanje nutritivnih vrijednosti konzumiranih namirnica. Vjeruje se da toplotna obrada uništava sva važna jedinjenja, mada je to vrlo diskutabilno i mišljenja su oprečna. Ovaj tip ishrane dozvoljava veliki broj namirnica.
Ovakav tip ishrane seže daleko u prošlost. Čak se i u starom Egiptu vjerovalo da je jedenje kuhane hrane nezdravo, ali je to poslije nekog vremena zaboravljeno. Međutim, strast prema sirovima namirnicama se vratila u drugoj polovini 20. vijeka sa hipi pokretom.
Vrste ishrane
Sirova hrana u svakom obliku
Ova vrsta ishrane podrazumeva dodavanje bilo koje hrane u ishranu, uključujući i meso, ribu, morske plodove, mlijeko, jaja, ali u sirovom obliku.
Vegetarijanska ishrana sirovom hranom
Ovaj tip podrazumjeva ishranu koja potpuno isključuje meso i ribu, ali dozvoljava sirova jaja i mliječne proizvode.
Ishrana isključivo mesom
Zasnovana je na konzumiranju sirove ribe, morskih plodova, sirovog mesa divljači, jaja i životinjskih masti. Voće, povrće i žitarice su strogo zabranjene.
Fruitarizam
Ova dijeta podrazumeva jedenje samo voća, čak ni povrće nije dozvoljeno.
Benefiti konzumiranja sirove ishrane
Jačanje imuniteta
Vjeruje se da ovakva ishrana jača imunitet. Ova dijeta pomaže da se izbjegnu razne bolesti, ali i da se liječe već ispoljeni problemi. Ona pomaže u jačanju kostiju i ublažavanju bolova u kičmi. Ipak, ovo je potvrđeno samo od strane onih koji se ovako hrane, nije medicinsko potvrđeno.
Mršavljenje
Nakon 1,5 do 2 mjeseca nakon prelaska na sirovu ishranu i odustajanja od hljeba, lepina i drugih proizvoda, osoba gubi na težini. Zbog toga se ovakva ishrana koristi kao dijeta.
Povećanje energije
Ovo je takođe jedna od diskutabilnih prednosti. Naravno, ukoliko često jedete brzu hranu, kada pređete na ovu ishranu, promjena u prvim danima će biti očigledna. Ali u ovom slučaju, nema smisla da pribjegavate drastičnim mjerama.
Štetnost ishrane sirovom hranom
Nedostatak vitamina
Prilikom prelaska na sirovu ishranu, morate se uvjeriti da je ona izbalansirana. U suprotnom, a što je veoma često, tijelu često nedostaju vitamini i minerali. Najčešće su to kalcijum i magnezijum. Zbog ovakvih nedostataka, osoba često dobije anemiju.
Digestivni poremećaj
Zbog neiskustva, početnici nemaju određen raspored kako jedu sirovu hranu. Neke kombinacije su neprihvatljive i predstavljaju problem za vaš sistem za varenje. Ne treba da mješate proteine sa ugljenim hidratima i povrće sa voćem.
Agresija
Pošto prelaskom na sirovu ishranu izbacujete žitarice, hljeb i peciva, to zauzvrat dovodi do nedostatka vitamina B u tijelu koji su odgovorni za mentalnu ravnotežu što može dovesti do agresije.
Dakle, da biste prešli na sirovu ishranu, morate biti dobro informisani. U suprotnom ćete sigurno napraviti više štete nego koristi. I ovako su neki benefiti još uvijek pod znakom pitanja, pa se nemojte odlučivati na ovakvu ishranu bez konsultacije sa stručnjacima, piše Lepota i zdravlje