Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Posljedice ljutnje, straha, sreće, brige: Kako djeluju na organe u tijelu

Preuzmite sliku

Ako se zatomljavaju briga i tjeskoba, to će izazvati lošu probavu, nadutost nakon obroka, grčeve te bolove u području trbuha. Pretjerana zabrinutost uzrokovat će i probleme poput zatvora.

Sedam je osnovnih emocija tradicionalnoj kineskoj medicini – ljutnja, sreća, briga, zamišljenost, tuga, strah i šok, a svaka je povezana s funkcionisanjem i zdravljem organa. Čim se pojavi neravnoteža u radu određenog organa, to je znak da su osjećaji počeli djelovati na zdravlje.

No, to funkcionira i u drugom smjeru. Primjera radi, ako jetra prikupljaju previše toksina, pojavit će se ljutnja i čovjek je iz njemu nepoznatog razloga razdražljiv. Isto tako, ljutnja će uzrokovati neravnotežu u funkcionisanju jetara te to postaje začarani krug.

Ljutnja je povezana sa zamjeranjem, frustriranošću i bijesom te ako se ne suočava s njom, može biti okidač za glavobolje, vrtoglavice i visok pritisak. Ljudi skloni želučanim problemima zbog zatomljene će ljutnje patiti od gastritisa ili čira na želucu.

Ako se zatomljavaju briga i tjeskoba, to će izazvati lošu probavu, nadutost nakon obroka, grčeve te bolove u području trbuha. Pretjerana zabrinutost uzrokovat će i probleme poput zatvora ili sindroma iritabilnog crijeva.

Emocija straha povezana je s bubrezima. Normalno je povremeno osjećati strah, ali kad stanje strahovanja postane kronično, počinje uticati na zdravlje. Nenamjerno mokrenje najčešći je znak poremećaja te čak i kod djece mokrenje u krevet može biti rezultat pretjeranog straha od nekog ili nečeg. Dugotrajno stanje straha vodi do hronične slabosti i umora.

Previše uzbuđenja, čak i onoga koje smatramo pozitivnim poput organizacije vjenčanja, može izazvati nervozu, tjeskobu, nesanicu i preskakanje srca. Ti simptomi obično upućuju na emotivnu nestabilnost. Oni koji vječno traže uzbuđenje također spadaju u ovu skupinu.

Pretjerana zabrinutost postaje normalna za današnje društvo prepuno stresnih situacije. No velika briga utiče i na ispravno funkcioniranje slezene. Iako je konvencionalna medicina sklona previdjeti važnost ovog organa, važno je napomenuti da poremećaj rada slezene može dovesti i do probavnih smetnji poput loše probave, a u nekim slučajevima uzrok kroničnog umora upravo je poremećaj ispravnog funkcionisanja, prenosi Atma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje