Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pomaže li pileća supa zaista kada ste bolesni?

Preuzmite sliku

Pripremanje zdjelice pileće supe  za voljenu osobu kada je bolesna uobičajena je praksa u cijelom svijetu već stoljećima.

Danas se generacije iz gotovo svih kultura kunu u dobrobiti pileće supe. U SAD-u se jelo obično priprema s rezancima, ali različite kulture pripremaju umirujući lijek na svoj način .

Pileća supa kao terapija može se pratiti unazad do 60. godine nove ere još od Pedanius Dioscorides, vojnog hirurga koji je služio pod rimskim carem Neronom, a čiju su medicinsku enciklopediju koristili rani iscjelitelji. No porijeklo pileće supe datira od prije hiljadu godina i dolazi iz Kine.

Dakle, s obzirom da je sezona prehlade i gripe u punom jeku , vrijedi se zapitati: postoji li ikakva nauka koja podupire vjerovanje da pomaže? Ili pileća supa služi samo kao utješni placebo, odnosno pruža psihološku korist dok smo bolesni, bez stvarne terapeutske koristi?

Kao registrovani dijetetičar i profesor dijetetike i prehrane, itekako sam svjestan privlačnosti pileće supe: toplina supe i bogati, pikantni okusi piletine, povrća i rezanaca. Ono što supi daje taj posebni  okus je “umami” – peta kategorija osjeta okusa, uz slatko, slano, kiselo i gorko. Često se opisuje kao “mesnat” okus, piše iflscience.com.

Sve to ima smisla jer su aminokiseline građevni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat nalazi se u hrani s umami okusom. Međutim, nisu sve umami namirnice meso ili perad; ima i sira, gljiva, i soja sosa.

Studije pokazuju da je okus, pokazalo se, ključan za ljekovita svojstva pileće supe. Kada vidim pacijente s bolestima gornjih dišnih puteva, primjećujem da mnogi od njih odjednom jedu manje ili uopće ne jedu. To je zato što akutne bolesti izazivaju upalni odgovor koji može smanjiti vaš apetit . Ako vam se ne jede, malo je vjerovatno da ćete dobiti potrebne hranjive tvari, što nije optimalan recept za zdravlje imuniteta i oporavak od bolesti. Ali dokazi sugerišu da ukus umamija u pilećoj jsupi može potaknuti veći apetit. Učesnici jedne studije rekli su da su se osjećali gladnijima nakon što su prvi put probali supu s okusom umamija koji su dodali istraživači, prenosi Tuzlanski.ba.

Druge studije kažu da umami također može poboljšati probavu hranjivih tvari . Nakon što naš mozak osjeti umami kroz receptore okusa na našim jezicima, naša tijela pripremaju naš probavni trakt da lakše apsorbira proteine. To može smanjiti gastrointestinalne simptome. Iako većina ljudi ne povezuje infekcije gornjih disajnih puteva s ​​gastrointestinalnim simptomima, istraživanja na djeci otkrila su da virus gripe pojačava bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i simptome proljeva .

Može smanjiti upalu i začepljen nos

Upala je dio prirodnog odgovora tijela na ozljedu ili bolest ; upala nastaje kada bijele krvne stanice migriraju u upaljeno tkivo kako bi pomogle u liječenju. Kada se ovaj upalni proces dogodi u gornjim disajnim putevima, rezultira uobičajenim simptomima prehlade i gripe , poput začepljenog nosa ili curenja nosa, kihanja, kašljanja i zgusnute sluzi. Nasuprot tome, niža aktivnost bijelih krvnih stanica u nosnim prolazima može smanjiti upalu. I zanimljivo, istraživanje pokazuje da pileća supa zapravo može smanjiti broj bijelih krvnih stanica koje putuju do upaljenih tkiva . To čini direktnim inhibiranjem sposobnosti neutrofila, vrste bijelih krvnih stanica, da putuju do upaljenog tkiva.

Ključni sastojci

Kako biste razumjeli umirujuće i ljekovite učinke pileće supe, važno je uzeti u obzir sastojke. Nisu sve pileće supe prepune hranjivih ljekovitih svojstava. Naprimjer, ultraprerađene konzervirane verzije pilećesupe, s rezancima i bez njih, nemaju mnogo antioksidansa koji se nalaze u domaćim verzijama. Većina konzerviranih verzija pileće supe gotovo je lišena izdašnog povrća.

Osnovne hranjive tvari u domaćim verzijama supe ono su što ove vrste razlikuje od konzerviranih verzija. Piletina daje tijelu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije. Povrće donosi široku lepezu vitamina, minerala i antioksidansa. Ako se pripremaju na američki način, rezanci su lako probavljiv izvor ugljikohidrata koje vaše tijelo koristi za energiju i oporavak.

Čak i toplina pileće supe može pomoći. Pijenje tekućine i udisanje pare povećava temperaturu nosnih i disajnih puteva, što razrjeđuje gustu sluz koja često prati respiratorne bolesti. U poređenju  samo s toplom vodom, studije pokazuju da je pileća supa učinkovitija u otpuštanju sluzi .

Začinsko bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, poput bibera i bijelog luka, također otpuštaju sluz. Supa, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže kod rehidracije.

Dakle, kako biste povećali zdravstvene dobrobiti pileće supe, preporučujem domaću supu koja se može pripremiti s mrkvom, celerom, svježim bijelim lukom, začinskim biljem i začinima, da spomenemo samo nekoliko sastojaka.

Ukratko, najnovija istraživanja sugerišu da pileća supa – iako nije potpuni lijek za prehladu i gripu – zaista pomaže u liječenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,