Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

POIS je bizarno oboljenje koje pogađa samo mušku populaciju

Preuzmite sliku

Post-orgazmički sindrom bolesti (POIS) je rijetka bolest koja pogađa muškarce.

Ova bolest se ogleda odmah nakon organzma, kada bolest pokreće niz problema koji nisu povezani s genitalijama, uključujući zbunjenost, nesposobnost govora, čitanja ili koherentnog pisanja, tešku bol u mišićima u cijelom tijelu, teški zamor, svrbež očiju, groznica i simptomi nalik na gripu mogu potrajati do sedmicu dana.

Ovo bizarno stanje, koje je prvi put opisano 2002. godine, nema poznati uzrok i nema poznatog lijeka, a istovremeno je stvarni problem. O bolesti se zna vrlo malo, ali novi članak u časopisu Sexual Medicine Reviews sažima ono što su znanstvenici doznali o POIS-u do sada.

Postoje dvije vrste POIS-a: primarni i sekundarni. Prvi je kada se simptomi POIS pojavljuju od prve ejakulacije, a sekundarni je onaj koji se kasnije razvija u životu. Činjenica da u medicinskoj literaturi postoji samo 50 opisanih slučajeva ne daje dovoljno detalja onima koji se nadaju pronaći odgovore za najteže slučajeve. Iako još uvijek ne postoje konkretni dokazi, neki sugerišu da su pacijenti alergični na svoje sjeme ili neku komponentu u njemu. Druga teorija tvrdi da kemikalije oslobođene tokom orgazma otpuštaju se u neobično velikim količinama. Na primjer, endorfini su dobro poznati hormoni u ljudskom tijelu. Oni su opioidi, i kao i ostali opioidi, inhibiraju bol i proizvode osjećaje euforije.

Iako se eksperimentalni tretmani počinju pojavljivati, za sada, studija koju vodi Medicinski fakultet Sveučilišta Tulane zaključuje da je velik dio onoga što pokreće POIS ostaje tajna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,