Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pijete kiselu vodu svaki dan? Evo šta se dešava sa vašim organizmom

Preuzmite sliku

Iako mnogi tvrde da je kisela voda dobra, kao i da ima brojnije pozitivne efekte na organizam u odnosu na običnu vodu i gazirana pića, šta se dešava ukoliko je pijete svaki dan?

Iako vam se čini kako bi konzumiranje puno kiselih pića moglo da bude loše za vaš organizam, vaše tijelo će zapravo prirodno održavati stabilan alkalni nivo za vas.

Prema Healthline-u, vaši bubrezi i pluća će obaviti posao ili ukloniti višak ugljen-dioksida koji pijete (koji stvara mehuriće u vodi), tako da ne morate da brinete da li ćete možda popiti previše kisele vode.

Ako ste morali da birate između gaziranih slatkih pića i vode, gazirana voda je očigledan pobjednik. Zato što neće uništiti vašu zubnu gleđ kao vještački zaslađen sok.

Sada, ako vaša gazirana voda ima neku vrstu zaslađivača ili ukusa, to bi moglo da utiče na vaše zube nakon nekog vremena. Najbolje je da se držite obične kisele vode.

Prema nekim studijama, gazirana voda zapravo pomaže da pročistite grlo i poboljšate sposobnost gutanja, što će pomoći vašem ukupnom varenju.

U dvonedjeljnoj studiji, 40 osoba koje su pile gaziranu vodu su češće praznili crijeva nego što je uobičajeno, zbog čega je 58% učesnika prijavilo smanjenje problema sa zatvorom.

Iako je istraživanje ograničeno, neki kažu da konzumiranje gazirane vode zapravo može da pomogne u poboljšanju zdravlja srca snižavanjem LDL (lošeg) holesterola i šećera u krvi, a istovremeno povećavajući HDL (dobar) holesterol.

Takođe je objavljeno da se procijenjeni rizik od smanjenja srca tokom 10 godina umanjio za 35% kada se pije gazirana voda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,