Nedjelja, 15. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Perete sirovu piletinu? Evo zbog čega je to opasno…

Ako ste još uvijek jedni od onih koji ispiru sirovu piletinu pod vodom, trebali biste odmah prestati s tom praksom. Pranjem pilećeg mesa, upozoravaju zdravstveni stručnjaci, širi se potencijalno opasna bakterija, jedan od glavnih uzročnika trovanja hranom, piše index.hr.

Riječ je o bakteriji iz porodice Campylobacter. Ovaj rod bakterija najčešće se nalazi na mesu i peradi koja je tokom obrade bila kontaminirana, i to uglavnom životinjskim izmetom. Ako kontaminiranu piletinu operete, bakterije će se raširiti gdje god ta voda kapne, ističu zdravstveni stručnjaci. Na taj se način bakterije šire s mesa na ruke, radnu površinu, kuhinjsku krpu, odjeću i pribor za kuhanje.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su niz koraka kojima možete eliminisati mogućnost trovanja hranom kad kuhate kod kuće. Evo koji su:

“Piletina je dobar i zdrav izbor, ali sirova piletina često zna biti kontaminirana bakterijama iz roda Campylobacter, a ponekad i bakterijama Salmonella i Clostridium perfringens. Ako jedete nedovoljno kuhanu piletinu ili neku drugu hranu zaraženu bakterijama iz sirove piletine i njenih sokova, možete se otrovati hranom”, stoji u njihovom saopštenju.

“Sirova piletina trebala bi se staviti u vrećicu za jednokratnu upotrebu prije nego što je pospremite u frižider, ruke biste trebali dobro oprati nakon rukovanja njome, a bilo bi dobro koristiti i odvojenu dasku za rezanje. Važno je da ostalu hranu ili svježe proizvode ne stavljate na istu površinu zajedno sa sirovom piletinom”, objašnjavaju stručnjaci.

Trovanje hranom može biti neugodno iskustvo za svakoga, no u rizičnu skupinu spadaju djeca mlađa od pet godina, osobe starije od 65 godina i one s oslabljenim imunitetom, kao i trudnice.

U slučaju trovanja hranom, stručnjaci preporučuju posjet ljekaru ako imate povišenu temperaturu, proljev koji traje više od tri dana, ako povraćate ili ste primijetili krv u stolici i znakove dehidracije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,