Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pedijatri apeluju na ljude da ne isprobavaju opasne recepte za dojenačku hranu

Preuzmite sliku

Popularno

Problemi u nabavi, inflacija i povlačenje proizvoda prouzročili su nestašicu adaptiranog mlijeka za dojenčad u SAD-u. Zbog toga su se na društvenim mrežama pojavili recepti za uradi sam recepte za dojenačku hranu, ali pedijatri upozoravaju roditelje da ih ne isprobavaju jer su opasni.

Recepti su postali viralni na Twitteru, TikToku i YouTubeu, izvještava Bloomberg. Neke objave su uklonjene jer krše pravila koja zabranjuju medicinske dezinformacije, ali ne sve.

“Razumijemo potrebu da pokušamo pomoći jedni drugima, ali ove stvari su izuzetno opasne i to lako vidite ako imate bilo kakva znanja iz medicine ili nutricionizma”, rekla je doktorica iz Teksasa, dr. Sami, koji na TikTok profilu PediPals dijeli sadržaj kojim nastoji pomoći roditeljima u brizi o djeci.

Dr. Sami je za Insider izjavila da je isprva vidjela nekoliko videa koji promovišu recepte za formule za bebe koje se mogu napraviti kod kuće, a na kraju je shvatila da su preplavile društvene mreže i postale viralne, prenosi index.hr.

Neki recepti predlažu korištenje sastojaka poput nezaslađenog kondenzovanog mlijeka i kukuruznog sirupa. Drugi sadrže sjemenke konoplje, hurme bez koštica i vaniliju. Postoje i oni koji preporučuju da roditelji djecu hrane kozjim mlijekom. A stručnjaci kažu da sve ove alternative mogu biti štetne za dojenčad.

Pedijatrica Ana, koja čini drugu polovicu PediPalsa, kaže da video snimci broje milione pregleda, a potiču od osoba koje nemaju iskustva, niti su stručne po pitanju pedijatrijske skrbi.

“Kažu da je to upalilo njima, njihovim majkama i bakama, pa bi trebalo i tebi. Takva vrsta savjeta je opasna. Ne postoji jedna stvar koja odgovara svima, a formula je toliko istražena i potrebno je puno raditi na njoj da bi osigurala unos svih potrebnih hranjivih tvari i elektrolita jer su bebe vrlo ranjive”, poručila je dr. Ana.

Loši recepti za formule mogu dovesti do zdravstvenih problema za bebe

Nepravilna prehrana dojenčadi mogla bi uzrokovati nekoliko problema, uključujući neravnotežu elektrolita i nedostatak vitamina, što bi moglo dovesti do napada, problema sa srcem i problema s razvojem kostiju, rekli su liječnici.

“Toliko toga se može dogoditi, a ako se neki s tim nisu susreli, ne znači da neće drugi. Čak i previše vode može biti štetno za dojenčad”, dodaju pedijatrice te pozivaju roditelje dojenčadi i male djece da budu oprezni i svjesni dezinformacija koje se šire na internetu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,