Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su proizvodi koje ne smijete jesti nakon isteka roka trajanja

Preuzmite sliku

Popularno

Izgled i miris nekada mogu zavarati i upravo iz tog razloga treba pažljivo čitati šta piše na proizvodu.

Od sireva do mesa, najbolje se riješiti namirnicakojima je istekao rok trajanja.

1. Svježi sir

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti plijesan i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do 3 sedmice, prema riječima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi plijesan, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate.

Kada je riječ o svježim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebali bi se baciti čim primijetite da se kvare ili jednom kad im je istekao rok trajanja. Opće je pravilo da će se najsvježiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi sedmicu ili dvije.

  • 2. Salata od krompira

    Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste prije par dana pojeli par kašika salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, prije nego uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.

  • 3. Svježe meso

    Kada je u pitanju svježe meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga odmah spremiti u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavaču govori do kada smije stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj cijeni kako bi se sve prodalo do zadanog datuma. Svježe meso može biti i kontaminirano salmonelom, E coli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na zadanim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.

  • 4. Mljeveno meso

    Stručnjaci se slažu kako se mljeveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine – bilo da se radi o svinjetini, govedini, janjetini ili piletini. Kako je mljeveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile se tako mogu „umiješati“ u sve meso i povećati šanse da ćete se otrovati hranom.

    5. Suhomesnati proizvodi

    Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od puretine može trajati samo 3-5 dana, prema riječima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom razdoblju. Takvi proizvodi, ali pakirani, mogu trajati i do dvije sedmice duže od tek narezanih, ali jednom kad otvorite pakiranje, opet se radi o 3-5 dana pa ih je pametno što prije pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva Listeria, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u frižideru.

  • 6. Riba

    Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba se konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro ju omotati i staviti u zamrzivač gdje može trajati i par mjeseci.

    7. Svježe borovnice

    Bez obzira gdje ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike 3 dana nakon kupovine, a borovnice i sedmicu dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, spremite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.

  • 8. Zeleno povrće

    Odnosi se to i na ono prethodno prano i narezano. Zeleno povrće može na sebi imati E coli, pa radi sigurnosti je pametno pojesti ga do datuma označenog na pakiranju. Uostalom, ko želi jesti staru salatu…

    9. Školjke

    Poput drugih morskih plodova, sirove školjke moraju biti u frižideru kako se ne bi razmnožile bakterije koje mogu uzrokovati otrovanje hranom. Dagnje, kamenice i ostale školjke moraju se pojesti u roku od 5 dana nakon kupovine, dok Jakobovu kapicu morate pojesti u tri dana. Ako osjetite bilo kakav čudan miris, odmah ju bacite.

  • 10. Umaci iz staklenke

    Možda vam se čini kako oni mogu trajati vječno, ali samo zato što su zatvoreni u staklenici ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi ih što prije potrošiti. Uz to valja imati na umu da kad jedemo često priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, a tako samo možemo uzrokovati nastanku još više bakterija.

    Senf može tako trajati i do godine dana u frižideru, namaz od paradajza mjesec dana, a majoneza dva mjeseca. No ako primijetite bilo kakve promjene na proizvodu, odmah ga je najbolje baciti, piše Ordinacija.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,