Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ove su namirnice još zdravije ako ih jedete zajedno

Preuzmite sliku

Čim pomislimo na savršene kombinacije hrane, obično nam padnu na pamet odrezak s krompirićima, šunka s jajima ili keks s mlijekom. Možda ne znate, ali određene namirnice još su zdravije u kombinaciji s drugom hranom

Kad se radi o apsorbiranju hranjivih tvari u organizmu, spoj određenih namirnica može hranjiv i zdrav obrok učiniti još hranjivijim i zdravijim. Puno vitamina i minerala ‘radi’ skupa, što znači da su još korisniji ako ih konzumiramo jedne s drugima.

Evo nekoliko odličnih prehrambenih kombinacija koje su, osim što su jako zdrave, i vrlo ukusne!

Nemasna govedina i brokula

Prema podacima američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nedostatak željeza je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka u SAD-u. Žene su posebno sklone ovom zdravstvenom problemu koji može dovesti do poremećaja krvne slike i umora. Budući da vitamin C pomaže tijelu apsorbirati željezo, spoj željezom bogate govedine ili leće s namirnicama koje su izvor vitamina C, poput brokule ili paradajza, sjajan je način da poboljšate nivo željeza u krvi.

Jabuke i borovnice

Voće sadrži fitohemikalije, zdrave antioksidante koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka. Kada zajedno jedete različito voće, njihove antioksidativne prednosti mogu se povećati, otkrila je studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition. Nutricionisti tako savjetuju da je bolje zajedno konzumirati jabuke i borovnice ili napraviti vrlo ukusan smoothie od njih.

Paradajz i avokado

Još jednu ukusnu i zdravu kombinaciju čine paradajz i avokado. Paradajz svoju jarkocrvenu boju duguje likopenu koji ima snažna antioksidativna svojstva, a kako su pokazala istraživanja Klinike Mayo, može blokirati i rast stanica raka. Istraživači sa Sveučilišta Oregon otkrili su da masnoća pomaže apsorpciji likopena. Ima li boljeg razloga da dodate kockice paradajza u salatu od avokada?

Tuna i kelj

Kalcij i vitamin D dvije su najvažnije hranjive tvari koje pomažu jačanju kostiju, a nema ništa bolje od kombinacije tune ili lososa (izvrsnih izvora vitamina D) s keljem, velikim izvorom kalcija.

Maslac od kikirikija i banane

Vaše tijelo i mišići trebaju proteine i ugljikohidrate za oporavak nakon treninga. Napravite savršenu kombinaciju tih makronutrijenata sendvičem s maslacem od kikirikija i bananom. (tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,