Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oslabljen imunološki sistem: Da li je korona opasnija za pušače?

Preuzmite sliku

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od korona virusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdan čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

‘Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. Međutim, to se čini vrlo vjerovatnim jer u pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama’ – kaže Pfeifer.

Razlog tomu je što ‘pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sistema zbog čega ga virus lakše napada‘.

 • ‘To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada, ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom’ – kaže Pfeifer, načelnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

  Navodi da podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća kod pušača.

  ‘Uvijek je dobro prestati pušiti, s korona virusom ili bez njega, ali u vrijeme epidemije korona virusa moguće je uticati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača’ – zaključuje Pfeifer. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,