Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Okretanje oboljelih od koronavirusa na trbuh može im spasiti život

Preuzmite sliku

Okretanje pacijenata oboljelih od koronavirusa na trbuh može im spasiti život jer takav položaj pridonosi povećanju količine kisika u njihovim plućima, ističu američki ljekari.

Takvim postupkom bez sumnje spašavamo živote. To je tako jednostavno, a poboljšanje je vidljivo kod svakog pacijenta”, rekla je dr. Mangala Narasimhan, direktorica Odjela za teško oboljele u mreži zdravstvene zaš “Northwell Health”, u čijem su vlasništvu 23 njujorške bolnice, prenosi Hina.

Pacijenti zaraženi koronavirusom naime često umiru od akutnoga respiratornog distresnog sindroma (ARDS), do kojega dolazi zbog ‘neprohodnosti’ plućnog tkiva za kisik.

Zbog upalnih promjena u plućnom tkivu stvara se deblja ‘barijera’ koju kisik mora proći od završnih dijelova plućnog sustava do kojih dolazi zrak tzv. alveola do stijenki krvnih žila koje oblažu te alveole te on ne uspijeva iz zraka prijeći u krv i zbog toga pada zasićenost krvi kisikom.

Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju gripu ili upalu pluća.

Podsjeća se da su prije sedam godina francuski su ljekari objavili članak u časopisu New England Journal of Medicine koji ukazuje na to da je među pacijentima s ARDS-om koji su bili na respiratorima uočeno veće preživljavanje ako su tokom bolničkog liječenja okretani na trbuh.

U francuskom istraživanju iz 2013. praćeni su samo pacijenti na respiratorima.

Međutim još nije u potpunosti jasno na koji način okretanje pacijenta na trbuh utiče na osobe koje nemaju tako težak oblik bolesti. Pretpostavlja se da dok pacijent leži na leđima, težina tijela zapravo djeluje na neke dijelove pluća.

Pacijenti inače na respiratoru na trbuhu obično ostaju oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima da bi ljekari imali bolji pristup prednjem dijelu tijela i da bi im mogli davati potrebne lijekove. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,