Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nutricionistkinja savjetuje da ovih 7 namirnica ne bi trebali jesti za doručak, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu jer tijelu pruža priliku da prekine noćni post, a mozgu da dobije svoj prvi izvor energije u danu, objasnila je psihijatrica i nutricionistkinja dr. Uma Naidoo.

Baveći se s ta dva područja medicin, iz prve je ruke, kaže, naučila da je prikladno napajanje tijela i mozga ujutro ključno za cjelodnevni fokus, koncentraciju i energiju. “A dok su neke namirnice izvrsne opcije za prvi jutarnji obrok, neke smo samo prihvatili kao dobre, a uopće nisu”, rekla je.

Prema njoj, ovo je 7 najgorih:

Voćni smoothieji

“Iako često preporučujem smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakujete snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkshake. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga, i šerbeti ili jogurti s okusom voća sadrže veliku količinu šećera. Bez masti ili proteina koji bi smanjili njegove učinke na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije – što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću”, kaže stručnjakinja.

  • Zdjelice voća

    Ima mjesta za voće bogato antioksidansima za doručak—ali zdjelice pune voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani porodica. A, preliveni novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su zapravo kašike skrivenog šećera, tvrdi stručnjakinja.

  • Kafa s dodacima

    “Za mnoge ispijanje dobre šolje kafe omiljeni je način za početak dana. Međutim, kad kažemo kafa, to može značiti nekoliko stvari: šolja crne kafe, cappuccino s bademovim mlijekom ili slatku poslasticu. Poznato je da “kafe s dodacima” prepune umjetnih aroma, rafiniranih šećera i mliječnih proizvoda povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom”, objasnila je.

    Žitarice

    Vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tokom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar su izbor cjelovite žitarice, orašasti plodovi, zdrave masnoće i tone vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u trgovini nude malo ovih hranjivih tvari – propuštena prilika da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolirali šećer i povećali unos hranjivih tvari.

  • Burritos

    Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i rafinirani škrob. Da bi vaš burrito bio zdraviji za mozak, preskočite burrito i radije jedite samo jaja sa svježim povrćem, crnim grahom i malo ljute salse.

    Voćni jogurt

    “Ja volim voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, zbog njegovih vlakana i polifenola, kao i značajki grčkog jogurta s punomasnim mlijekom (ili alternative bez mliječnih proizvoda) koja podržava crijevni mikrobiom. Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti: 4 grama šećera je 1 čajna žličica—pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 žličica šećera u svom navodno “zdravom” jogurtu za doručak. Uvijek preporučujem da počnete s cjelovitim, nezaslađenim jogurtom, dodate nasjeckano voće po izboru i prelijete ga cimetom i malo meda”, savjetovala je stručnjakinja, piše Večernji.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,