Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nutricionisti poručuju da nije sva konzervirana hrana loša, jednu vrstu su izdvojili

Preuzmite sliku

Svi znamo da konzervirana hrana važi za najnezdraviju, ali bez obzira na to, predstavlja lak izbor jer je laka za prenošenje, štedi vrijeme pripreme jela i može da bude kompletan obrok. 

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. Ipak, nije sva hrana u konzervama loša, kažu nutricionisti.

“Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, može da ostane tako godinama, bezbjedno od opasnih mikroorganizama”, objašnjava nutricionistkinja dr Jessica Cording i otkriva koja je, prema riječima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

“To su svakako sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtjevaju dugu pripremu ili kuhanje.

Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti. Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako svježe nisu dostupne”, rekla je doktorica.

Prema njenim riječima, uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbjeđuje mononezasićene masti zdrave za srce. Ako želite da jedete sardine, ovo je najbolji način: zdravstvene smjernice preporučuju dvije do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedjeljno, a doktorica preporučuje miješanje sa tjesteninom, sirom ili krekerima za užinu.

“Lično, volim da ih zgnječim viljuškom i samo ih bacim u salatu”, rekla je, piše Mondo.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,