Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novo istraživanje pokazalo koja je navika ključna za zdravo srce

Preuzmite sliku

Vaše srce je vitalni organ. Pumpa krv kroz ostatak vašeg tijela kroz vaše arterije i vene. čineći ga suštinskim dijelom života. Krv sadrži hranljive materije, kao što je kiseonik, koji su potrebni tjelesnim tkivima da bi radili svoj posao, tako da je važno i da srce ispravno radi svoj posao.

S obzirom na to koliko je ovaj organ važan, on je takođe lako podložan oboljenjima. Ako želite da budete sigurni da je vaše srce zdravo, to možete učiniti na nekoliko načina.

Konzumiranje određene hrane, vježbanje, pa čak i metode njege, su samo neke od opcija kada je u pitanju zaštita srca od problema.

Konzumiranje određenih pića je takođe korisno za vaše srce. U stvari, postoji jedna navika koja posebno pomaže vašem srcu.

Prema studiji koju je sproveo Nacionalni institut za srce, pluća i krv, najbolja navika za vaše srce je dobra hidratacija, prenosi N1.

Istraživanje je pokazalo da dobra hidratacija može da bude povezana sa smanjenim rizikom od razvoja srčane insuficijencije.

Novo otkriće takođe ukazuje na to da ispijanje dovoljne količine tečnosti tokom života ne samo da podržava esencijalno funkcionisanje tijela, već može i da smanji rizik od teških srčanih problema u budućnosti.

Prema riječima glavnog autora dr Natalije Dmitrieve, dobro hidriranje je slično smanjenju unosa soli u smislu da oboje podržavaju vaše srce i pomažu u smanjenju dugoročnih rizika od srčanih oboljenja.

U studiji su sprovedena pretklinička istraživanja koja su predložila vezu između dehidracije i srčane fibroze – otvrdnjavanja srčanih mišića.

Dr Dmitrieva, kao i drugi istraživači, tražili su slične asocijacije u velikim populacionim studijama. Za početak, analizirali su podatke više od 15.000 odraslih između 45 i 66 godina, koji su se upisali u studiju o riziku od ateroskleroze u zajednicama (ARIC) između 1987. i 1989. godine. Oni su podijelili ove podatke iz medicinskih posjeta tokom perioda od 25 godina.

Iz ovih informacija, autori su zaključili da su nivoi natrijuma u ​​krvi iznad 142 miliekvivalenata po litru (mEk/L) u srednjim godinama povezani sa povećanim rizikom od razvoja hipertrofije lijeve komore, zadebljanja zida glavne pumpne komore srca, i srčane insuficijencije kasnije u životu.

Iako su istraživači rekli da će biti potrebno randomizirano, kontrolisano ispitivanje da bi se potvrdili ovi preliminarni nalazi, ova rana povezanost ukazuju na to da dobra hidratacija može da pomogne u sprječavanju ili usporavanju napredovanja promjena u srcu koje mogu da dovedu do srčane insuficijencije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,