Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi lijek za mršanje o kojem svi pričaju, efikasan kao operacija

Preuzmite sliku

Naučnici su ga nazvali revolucionarnim. Efikasan gotovo kao operacija za gojaznost, tako naučnici trenutno govore o preparatu.

Radi se o preparatu pod nazivom retatrutid, novom lijeku kompanije Eli Lilly. Navode kako su zahvaljujući toj injekciji učesnici u kliničkim studijama postigli zapanjujuć gubitak težine.

O čemu se zapravo radi?

Rezultati dva odvojena klinička ispitivanja za novi hormonski lijek zaprepastili su istraživače. Objavljeni su u časopisima New England Journal of Medicine (NEJM) i The Lancet. Doktori koji su raspravljali o rezultatima na konferenciji Američkog udruženja za dijabetes u San Diegu bili su oduševljeni jer su stotine gojaznih ljudi i onih sa dijabetesom brzo izgubili kilažu, odnosno dramatično poboljšali šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak.

„Nikad ranije nismo vidjeli ovakve rezultate“, rekla je dr Ania Jastreboff, direktorka Yale istraživačkog centra.

Drugi doktori na konferenciji su se složili da bi retatrutid mogao biti revolucionarni lijek za gubitak težine i za liječenje dijabetesa tip 2. Učesnici konferencije iz cijelog svijeta srčano su aplaudirali kada su objavljeni rezultati.

Karel Le Ruk sa Univerzitetskog koledža u Dablinu, istraživač gojaznosti koji nema veze sa ovim studijama, rekao je novinarima da ovo mjenja sve i da diže ljestvicu.

„Ovo je daleko iznad mojih najluđih snova.“

Retatrutid je zapravo injekcija hormona koja se daje jednom nedjeljno i mjenja način na koji jedemo. To dovodi do ranog osjećaja sitosti i smanjenog apetita. Ali za razliku od Ozempica, lijekova za dijabetes koji su mnogi koristili i za mršavljenje, a koji oponaša samo jedan hormon gladi (GLP-1), retatrutid je jedan molekul koji oponaša tri različita hormona za regulisanje gladi: GLP -1, GIP i glukagon. Čini se da ta „trostruka G“ akcija, kako su je neki naučnici nazvali, ima snažnije efekte na apetit i osjećaj zadovoljstva hranom.

„Naši pacijenti zapravo dobijaju osjećaj slobode. Njihov um je oslobođen tereta, ne moraju da stalno pokušavaju da kontrolišu svaki zalogaj koji stave u usta do kraja života“, kazala je Jastrebof.

U NEJM ispitivanju gojazni pacijenti kojima je data najveća nedjeljna doza retatrutida (12 mg) izgubili su u proseku 26 kilograma za 11 mjeseci. Pritom, težina im je i dalje opadala čak i kada se ispitivanje završilo, što govori da duža veća ispitivanja koja tek slijede mogu donjeti još impresivnije rezultate o mršavljenju, piše Insider.

Takođe, podaci kažu da je svaki pacijent na najvišoj dozi retatrutida izgubio najmanje pet odsto svoje tjelesne težine, a četvrtina tih učesnika izgubila je 30 odsto ili više svoje težine.

U sličnoj studiji o retatrutidu za pacijente sa dijabetesom tipa 2 objavljenoj u časopisu Lancet učesnici su izgubili oko 17 odsto svoje tjelesne težine za devet mjeseci. To je izuzetan podvig pošto je pacijentima sa dijabetesom tip 2 obično teže da izgube kilograme kao i drugi gojazni.

„Ovo je zaista – wow“, rekao je vodeći autor Lancet studije dr Julio Rosenstock sa Univerziteta u Teksasu.

„Nijedan lek nije dostigao 17 odsto — a vi još ništa niste vidjeli“, dodao je on.

A sad one manje prijatne informacije.

Neželjeni efekti retatrutida obično su mučnina, dijareja, zatvor i povraćanje, mada naučnici vjeruju da će vremenom uspjeti da ih ublaže, prenosi nova.rs

Takođe, naučnici smatraju da će ovaj lijek u komercijalnoj upotrebi biti tek za nekoliko godina.

Naime, da bi Američka uprava za hranu i lijekove odobrila ovaj preparat, on mora da uspješno prođe veća i duža klinička ispitivanja faze 3, proces koji će vjerovatno trajati najmanje do kraja 2025.

Ipak, čini se da vrijedi čekati jer, kako piše magazin Nature, efikasnost retatrutida je bez presedana i taj lijek bi mogao da podigne letvicu za farmakološki tretman gojaznosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,