Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nova opcija: “Pila sam kafu od gljiva svako jutro, evo kakav je to osjećaj”

Preuzmite sliku

Ako ste osoba koja bez kafe ne može započeti dan, onda shvaćate važnost dobrog napitka.

Slično razmišlja i Jaime Stathis, koja je odlučila napraviti mali zdravstveni eksperiment – prebacila se na kafu od gljiva.

Kafa od gljiva navodno pomaže više od obične, naročito u fokusiranju, a klinika Cleveland objavila je niz potencijalnih dobrobiti od nje. To su bolji san, smanjenje stresa i upala te jači imunološki sistem i pamćenje.

Neke se vrste gljiva smatraju dijelom grupe ‘adaptogena’, spojeva koji mogu pomoći tijelu da se prilagodi stresu.

– Ako ste ljubitelj kafe poput mene i zanimala vas je kafa s gljivama, evo odgovora na osnovno pitanje: Da, u kafi s gljivama postoji prava kafa. Lavlja griva i chaga gljive dodaju se samoj kafi, koja dolazi iz Hondurasa i prži se kako bi se istaknule note čokolade i orašastih plodova. Laknulo mi je kad sam sanznala da nije kao da je neko osušio gljive, samljeo ih, a zatim na njima upotrijebio metodu prelijevanja. Ako niste veliki ljubitelj gljiva, postoji velika vjerovatnost da će vam se svidjeti okus kafe s gljivama komenttarisala je Stathis za The Healthy.

 • Kafa od gljive ima esktrakte ‘lavlje grive’ i gljive ‘chaga’.

  Kofein ne utiče na sve nas jednako, ali mnogi od njega osjećaju ushit. Stathis ima i ADHD, a kafa joj pomaže u svakodnevici.

  Učinak ispijanja kafe od gljiva svaki dan sedam dana bio je značajan – pojavio se osjećaj budnosti, kao i kod klasične kafe, no tijelo nije tražilo još i još, kao kod obične kafe. Kava od gljive pomaže tijelu da se normalizira i prilagodi stresorima. Osoba se bolje fokusira, energija je uravnotežena.

  -Ono što me oduševilo je kako se uvijek činilo da želim više šolja kafe, ali gljive su dodale ono što mi je stvarno trebalo za fokus. Jedna mi je šolja bila dovoljna – izjavila je Jaime.

  BreAnna Guan, ND, naturopatska doktorica iz Bostona, voli gljive zbog raznih benefita, od imuniteta do kognitivnih, ali i fizičkih  sposobnosti.

  – Toplo preporučam redovnu dnevnu konzumaciju gljiva za zdravlje imuniteta, a ljekovite gljive poput chage i reishija imaju jedinstvene dobrobiti koje su sjajne ako želite postići bolji fokus na svakodnevne zadatke – zaključuje Stathis, prenosi 24sata

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,