Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nije svejedno kakvu kafu pijete: Evo kako različite vrste utiču na vaš organizam

Preuzmite sliku

Ako volite piti kafu, onda znate da nema ničeg boljeg od prvog gutljaja tople kafe ujutro. Naravno, ukusna je, ali osim toga, odjednom se osjećate dovoljno energično da podnesete dan koji je pred vama.

Većina studija je otkrila da je kafa također prilično dobra za vaše zdravlje. Sve dok ne pretjerujete (pod time se misli na više od šest šolja dnevno), kafa je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Neka su istraživanja otkrila da čak može smanjiti rizik od depresije, piše Huffpost.

Mislite da svi tipovi kafe ostavljaju jednak trag na ljudskom tijelu? Nije tako. Ne tako davna naučna istraživanja pokazala su kako se učinci kafe ipak razlikuju ovisno o vrsti i načinu pripreme.

  • Instant kafa: Instant kafa tradicionalno se smatra najmanje kvalitetnom kafom, ali razvoj tehnologije definitivno umanjuje jaz između kvalitete instantice i obične kafe. S obzirom na to da je ”slabija”, manje utiče na brzinu otkucaja srca. Mnogi vjeruju da je upravo zbog toga odlična supstitucija za klasičnu kafu kad je riječ o lakšim srčanim bolesnicima. Uz veću dozu vode ili mlijeka, mogla bi biti dovoljno lagana za njih.

    Espresso: Espresso je crna i kratka kafa. Užitak u njoj traje nešto kraće i mnogima je zapravo previše gorka i previše teška, ali ima i svoje prednosti. Espresso u koji nisu dodani šećeri i mlijeko zapravo pomaže mršavljenju na način da umanjuje osjećaj gladi te zadovoljava dnevnu potrebu za kafom bez dodatnih kalorija. Osim toga, ovako koncentrirana kafa jako brzo će te razbuditi i pripremiti na novi dan.

  • Kafa s mlijekom i bijela: Kada je riječ o mlijeku koje mnogi dodaju u svoju kafu, razvijaju se brojne diskusije. Godinama se mislilo da mlijeko poništava učinak antioksidansa iz kafe. Ipak, u recentnim studijama pokazalo se da mlijeko niti malo ne utiče na antioksidanse koji štite naše pamćenje i zdravlje jetre. Što se mlijeka tiče – svejedno je. Ipak, izdašnije količine mlijeka ne preporučuju se osobama koje pokušavaju izgubiti kilograme. S druge strane, mlijeko se preporučuje svima koji pate od viška želučane kiseline. Mlijeko će neutralizirati kiselost kafe i šanse da ti neće teško pasti na želudac su veće.

    Turska kafa: Originalna turska kafa zapravo je jako slatka, ali turska kafa kakvu pripremamo kod nas često je gorka i samim time – malo zdravija od samog originala. Turska kafa dosta je jaka i intenzivno podiže nivo energije, čini nas spremnima za dan. Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja, omogućuje dopremu veće količine kisika u mišiće te smanjuje osjećaj umora. Ipak, treba računati na to da je osobama koje nisu naviknute na ovu vrstu kafe potrebno neko vrijeme da se naviknu na nju, a mogle bi se, tvrde stručnjaci, u slučaju velike konzumacije mogle javiti i želučane tegobe.

    Beskofeinska kafa: Mnogi ljubitelji kafe zaziru od bezkofeinske verzije jer misle da nema kofeina, ali istina je da ona u sebi ipak sadrži manju dozu kofeina. Ipak, doza je znatno manja nego od doze u običnoj kafi. Ova vrsta kafe preporučuje se oboljelima od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Osim toga, i mnogim se trudnicama (pogotovo onima koji pate od pritiska ili žgaravice) savjetuje prelazak na ovu vrstu kafe. Brojni vjeruju da je riječ o ”zdravoj alternativi”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,