Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici: Analizom krvi moguće otkriti rak

Preuzmite sliku

Grupa naučnika sa Australijskog državnog univerziteta radi sa kolegama iz Francuske na tome da rak dojke bude mnogo lakše otkriti. Oni vjeruju da je dovoljna analiza krvi da bi ova opasna bolest bila dijagnostifikovana.

Istraživači kažu da su uspjeli da testiraju krv na rak dojke tako što određuju u kojoj mjeri su prisutni određeni izotopi, konkretno ugljenik 12 i azot 15.

Kako naučnici kažu, biće potrebno još čitava decenija da bi taj test stigao u klinike širom svijeta. Testovi koji se baziraju na analizi krvi već postoje, i radi se o “tumor markerima“. Oni pronalaze određene proteine koji se nalaze u većim procentima kod osoba koje boluju od raka.

Nažalost, oni su prilično nespecifični. Recimo, ako neko ima rak jajnika, povećan je protein CA-125. Međutim, visoki nivoi ovog proteina ne moraju da znače da neko ima rak jajnika. Može da se radi o benignom tumoru.

Naučnici su pokušali pojednostavljeno da objasne kako namjeravaju da koriste analize krvi u borbi sa rakom. Svaki rak je jedinstven, pošto svaki tumor ima određeni “genetski kod”, koji ga čini specifičnim. Uspješnost liječenja zavisi od toga da li će tumor reagovati na lijek, a da bismo bili sigurni da hoće, moramo znati više o samom tumoru, odnosno o njegovom genetskom kodu.

Svaki put kad ćelija raka umre, ona ispusti dio svog genetskog koda u krvni sistem čovjeka. Ovaj slobodni DNK se zove “cirkulišući tumorski DNA” (ctDNA).

Naučnici vjeruju da mogu da testiraju krv pacijenata koristeći ovu slobodnu ctDNA i na taj način bi bili u stanju da saznaju mnogo više o tipu tumora i tome kako se razvija.

Ovo bi bilo veoma bitno ne samo za otkrivanje raka, nego i liječenje, pošto bi nam pokazalo da li tumor reaguje na lijek ili je otporan. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,