Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnica upozorava: Ljudski penisi se smanjuju zbog zagađenja!

Preuzmite sliku

Ljudski se penisi smanjuju zbog zagađenja, upozorava naučnica Shanna Swan, prenosi Sky News.

Doktorica Shanna Swan otkrila je da hemikalije nazvane ftalati uzrokuju rađanje djece s oštećenim genitalijama.

 • Penisi se smanjuju, a genitalije postaju nepravilno oblikovane zbog zagađenja, upozorila je spomenuta naučnica u novoj knjizi koja detaljno opisuje izazove s kojima se suočava ljudska reprodukcija.

  Doktorica Shanna Swan piše da se čovječanstvo suočava s “egzistencijalnom krizom” u stopama plodnosti kao rezultat ftalata, hemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike koja utiče na endokrini sistem koji proizvodi hormone.

  Kao rezultat ovog zagađenja, sve veći broj beba rađa se s malim penisima, piše dr. Swan.

 • Njezina knjiga nazvana Count Down ispituje “kako naš moderni svijet prijeti broju spermatozoida, mijenjajući reproduktivni razvoj muškaraca i žena i narušavajući budućnost ljudske rase”. Istraživanje dr. Swan započelo je ispitivanjem ftalatnog sindroma, nečega što je primijećeno na štakorima koji su pokazali da će se fetusi, kada su izloženi hemikalijama, vjerojatno roditi sa skupljenim genitalijama.

  Otkrila je da su muške ljudske bebe koje su bile izložene ftalatima u maternici imale kraću anogenitalnu udaljenost – nešto što je koreliralo s volumenom penisa. Hemikalija se industrijski koristi za stvaranje fleksibilnije plastike, ali dr. Swan kaže da se prenosi u igračke i hranu, a potom šteti ljudskom razvoju.

  Ftalati oponašaju hormon estrogen i na taj način remete prirodnu proizvodnju hormona u ljudskom tijelu, što su istraživači povezali s uplitanjem u spolni razvoj dojenčadi i ponašanjem odraslih. Doktorica Swan, koja je profesorica medicine okoliša i javnog zdravlja u bolnici Mount Sinai u New Yorku, svoj je rad temeljila na nizu recenziranih istraživačkih izvještaja.

  Jedno istraživanje objavljeno 2017. godine pokazalo je da je nivo sperme kod muškaraca u zapadnim zemljama pala za više od 50% tokom protekla četiri desetljeća nakon ispitivanja 185 istraživanja u kojima je sudjelovalo blizu 45.000 zdravih muškaraca.

  Doktorica Swan vjeruje da stopa brzo opadajuće plodnosti znači da većina muškaraca do 2045. neće moći proizvesti održivu spermu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje