Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Namirnice koje trebate izbjegavati ako patite od migrene

Preuzmite sliku

Popularno

Iako svaki organizam ne reaguje isto na određene namirnice, ljekari su izdvojili one koje smatraju najvećim “krivcima” za nastanak migrene.

Alkohol

Istraživači iz Brazila ustanovili su da oko 30 posto slučajeva glavobolje (pa i više) izaziva alkohol. Glavni uzrok, smatraju naučnici, jesu supstance tanini i flavonoidi, a konzumiranje alkohola izaziva i dehidrataciju koja prilično doprinosi ovom zdravstvenom problemu, navodi doktor Lee Peterlin sa univerziteta “Johns Hopkins”.

  • kafa-trudnoca-jutarnja-kafa-posao
  • Kofein

    Ako ste skloni migrenama, možda bi trebalo da preispitate svoje navike u vezi sa konzumiranjem kafe. Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kofein utiče na određene receptore u mozgu koji su povezani sa migrenom, pa može imati dejstvo okidača. S druge strane, male količine kofeina smanjuju bol, pa bi najbolje bilo da se držite doze od 200-350 mililitara.

    Zreli sirevi

    Zbog bogate i jake arome, gorgonzola, kamember i čedar predstavljaju raj za sladokusce širom svijeta. Ipak, supstanca tiramin utiče na neurotransmitere, što može dovesti do nastanka migrene.

    Mesne prerađevine

    Viršle, kobasice, pa čak i sendvič sa pečenicom koji ste pojeli na poslu mogu prouzrokovati glavobolju, jer sve ove namirnice sadrže natrijum-nitrat, aditiv koji remeti nivo hemijskih supstanci u mozgu.

    Mononatrijum glutaminat (MSG)

    Ovaj aditiv, koji pojačava ukus hrane, već godinama je na lošem glasu zbog sumnje da izaziva gojaznost. Iako zaključak nije konačan, studija iz 2008. godine ukazuje na to da 2,5 posto migrena uzrokuje upravo MSG.

    Citrusi

    Mišljenja naučnika i dalje su podijeljena u vezi sa ovom namirnicom. Neke studije potvrdile su međusobnu vezu konzumiranja citrusnog voća i migrene, dok druge nisu. Stručnjaci zato savjetuju da sami pratite reakciju svojeg organizma na agrume, a u tome vam može pomoći vođenje dnevnika.

    Aspartam

    Nimalo ne čudi što se ozloglašeni vještaki zaslađivač našao na ovoj listi. “To je jedna od prvih stvari koju savjetujem pacijentima da izbace iz svoje ishrane”, navodi neurolog Lui Klebanof sa medicinskog fakulteta “Weill Cornell”. Ako želite se izbjegnete unošenje ovog aditiva u organizam, držite se podalje od industrijski prerađenih namirnica poput gaziranih sokova, pudinga, pahuljica, želatina itd.

    Mahunarke

  • mahunarke
  • Pasulj, grašak i sočivo takođe bi mogli da budu potencijalni uzrok, navodi neurolog Rebeka Traub, mada je studija iz 2014. godine, objavljena u magazinu “Headache and Pain” ukazala na to da vegani osjećaju manje bola tokom glavobolje od ljudi čija je ishrana uobičajena.

    Orašasti plodovi

    Ove namirnice takođe spadaju u “sivu zonu”, navodi doktor Klebanof. “Ako svaki put kada pojedete šaku orašastih plodova dobijete migrenu u roku od 12 sati, onda su najvjerovatnije oni uzrok”, kaže ona. (b92)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,