Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Namirnice koje biste trebali jesti nakon 40. godine

Preuzmite sliku

Istraživanje je pokazalo da količina energije koju sagorijevate u stanju mirovanja počinje padati od tridesete godine za 7% sa svakom novom decenijom.

Zbog toga je važno da pripazite na unos određenih namirnica. U slučaju da nastavite jesti kao i prije, vrlo je vjerovatno da ćete dobiti na težini.

Zdravlje je nakon četrdesete podložnije i kardiovaskularnim bolestima i dijabetesu te nakupljanju holesterola pa nezdrav način života postaje još veći problem, piše Vecernji.hr

Ako ipak sve to želite izbjeći, evo nekoliko namirnica koje će vam u tome pomoći:

Zob

Zob sadrži topivo vlakno, beta-glukan, koji pomaže u smanjenju neželjenih oblika holesterola. Antioksidansi štite od arterosklerze. Od zobi možete napraviti kašu s mlijekom, ili ih jednostavno dodati u jogurt.

Trešnje

One su korisne u borbi protiv gihta i artritisa. Kako se mokraćna kiselina kristalizira unutar zglobova, u jednom je istraživanju pronađen podatak da konzumacija 200 grama trešanja za doručak povećava izlučivanje kiseline za 60%.

Bademi

Bademi smanjuju i šećer u krvi ali i holesterol. Prema istraživanju, ako trećinu uobičajnih masnoća zamijenite bademima, možete sniziti LDL holesterol.

Masna riba

Omega-3 masne kiseline smanjuju broj otkucaja srca i krvnog pritiska, te se samim tim smanjuje i rizik od aritmije. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina su losos, tuna i haringa.

Soja

Soja također pomaže u snižavanju holesterola, a povezana je i s povećanjem gustoće kostiju žena u postmenopauzi, ali i poboljšava mušku plodnost.

Paradajz

Odličan je izvor antioksidanasa likopena i organizmu nude zaštitu protiv formiranja i širenja stanica raka. Također štite i arterije od ateroskleroze.

Punomasno mlijeko

Pomaže u borbi protiv smanjenja mišićne mase koja zahvata starije. Jedno istraživanje je pokazalo da pijenje punomasnog mlijeka nakon vježbanja može osigurati porast mišićne mase.

Piletina

Piletina doprinosi izgradnji mišića. Istraživanje je pokazalo da blago povećani unos proteina može biti bolji za održavanje linije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,