Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najgora hrana koju ne trebate jesti ako ste ljuti ili pod stresom

Preuzmite sliku

Je li vam se ikad dogodilo da ste ljuti i nervozni, a ne znate zašto? Moguće da ima veze s onim što jedete.

Studije su pokazale da hrana koju jedete ne igra ulogu samo u fizičkom, nego i u mentalnom zdravlju. Određena hrana i piće mogu vam dati energiju, a od druge se možete osjećati tromo, napuhano i čak i – ljutito.

Istraživanje je pokazalo da jedna vrsta hrane može prouzrokovati osjećaj ljutnje i stresa kad je konzumirate, a to je hrana bogata trans mastima.

Studija objavljena u časopisu PLOS One pokazuje povezanost između konzumacije hrane bogate trans masnim kiselinama i razdražljivog i agresivnog ponašanja, prenosi N1.

U ovoj studiji 945 odraslih muškaraca i žena proučavani su kroz prehranu i ponašanje. I dok su u igri bili mnogi faktori, poput spola, dobi, obrazovanja, konzumiranja alkohola ili cigareta, istraživači su zaključili da postoji jasna veza između konzumiranja trans masti i pojačanog agresivnog ponašanja.

Trans masti se smatraju najopasnijim mastima za konzumiranje, s obzirom na to da mogu negativno uticati na nivo holesterola i, posljedično, povećati rizik od srčanih bolesti. Kada se konzumiraju trans masti, mogu povećati vašu nivo“lošeg” holesterola LDL-a, a također sniziti razinu vašeg “dobrog” holesterola HDL-a, čineći ga negativnom masnom kiselinom koju vaše tijelo može konzumirati.

Ova vrsta masnih kiselina može se naći u hrani koja je hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana. To znači da su nezasićene masne kiseline u artiklu izmijenjene da bi se spriječilo kvarenje hrane, kao i da bi neka hrana zadržala čvrsto stanje na sobnoj temperaturi.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) priznala je 2015. da se hrana s djelomično hidrogeniranim uljima (glavni izvor trans-masnih kiselina) više ne smatra “sigurnom” za konzumiranje te je zabranjena na proizvodima koji se nalaze na policama trgovina.

Margarin se često nazivao glavnim krivcem za trans-masne kiseline zbog djelomično hidrogeniranih ulja. Međutim, nedavna studija uspjela je dokazati da je margarin zapravo “bolje usklađen” sa zdravstvenim smjernicama u odnosu na holesterol u usporedbi s normalnim maslacem, s obzirom da se proizvodnja margarina promijenila nakon promjene smjernica FDA-a 2015.

Ipak, čak i ako hrana više nema takva djelomično hidrogenirana ulja u svom sastavu, konzumacija trans masti i dalje se može dogoditi ako je proizvod hidrogeniran – proces dodavanja vodika biljnom ulju kako bi se krute tvari učinile mekima. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a zahtijeva da pakovana hrana i dalje navodi trans masti u naljepnici Nutrition Facts na pakiranju. Vrste hrane koje obično sadrže trans-masti uključuju prerađene kekse, kolačiće, mješavine za pečenje, prženu hranu i grickalice (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,