Naučnici više nisu previše sigurni u teoriju o povezanosti konzumiranja vina i zdravlja srca.
Godinama su nauzčna istraživanja tvrdila da postoji veza između konzumiranja umjerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali sada stručnjaci upozoravaju da se takve tvrdnje ne bi trebale olako prihvaćati. Naime, nijedno istraživanje nije uspostavilo konkretnu uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja alkohola i boljeg zdravlja srca.
“Nejasno je je li crveno vino direktno povezano s ovom koristi ili su u igri ipak drugi faktori. Vjerovatnije je da će ljudi koji piju vino voditi zdraviji način života i zdravije se hraniti, konzumirati mediteransku prehranu za koju se zna da je protektivna”, objasnio je dr. Robert Kloner.
Također, Kloner je istaknuo i da se za umjerene količine piva i alkoholnih pića smatra da su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti, a da se za crveno vino pretpostavlja da može biti dobro za srce jer sadrži antioksidante kao što je resveratrol, koji se nalazi i u grožđu, kikirikiju i borovnicama. Pojedina istraživanja su pokazala kako upravo resveratrol može smanjiti holesterol i sniziti krvni pritisak pa ne čudi otkud tvrdnje da je vino dobro za rad srca. No problem se javlja u količini vina koju biste trebali popiti da biste unijeli dovoljno resveratrola. (Index.hr)