Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migrena u trudnoći: Je li opasna za plod i kako je liječiti?

Preuzmite sliku

Veliki dio populacije ima probleme s migrenom, a smatra se da oko 18% svih žena doživljava tegobe. Migrena u trudnoći ima različite uticaje i često se glavobolje i tegobe u trudnoći smanjuju, ali se mogu i povećavati. Kod nekih žena se može pojaviti migrena u trudnoći prvi puta, a kod nekih se pogoršavati simptomi postojeće bolesti.

Glavobolje u trudnoći pojačava i povišena vrijednost estrogena zbog čega su one češće u početku trudnoće, a kasnije se smanjuju zbog ustaljivanja estrogena u drugom i trećem tromjesečju. Podaci pokazuju da 35% žena doživljava napade migrene za vrijeme trudnoće, dok njih 26% ima velike poteškoće u svakodnevici zbog migrene u trudnoći, prenosi N1.

No, ono glavno pitanje koje muči sve trudnice je – utiče li migrena na trudnoću i može li biti opasna za plod?

 • Je li migrena u trudnoći opasna za plod?

  Migrena se smatra poremećajem zdravlja koji bi mogao uticati na trudnoću. Same glavobolje u trudnoći mogu ukazivati na potencijalne komplikacije, no migrena nije jedini mogući uzrok glavobolja te se ona može pojaviti zbog drugih razloga. Česte migrene u trudnoći mogu biti uzrokovane bolestima krvnih žila, krvarenjem, infekcijom te preeklampsijom.

  Glavna opasnost migrena u trudnoći su lijekovi koje žena uzima za zaustavljanje boli. Među lijekovima se koriste oni koji sprječavaju napadaje, a to su najčešće beta-blokatori, antiepileptički lijekovi, antidepresivi te blokatori kalcijevih kanala. To su lijekovi koji bi mogli imati negativan uticaj na trudnoću te se u tom periodu ne bi trebali koristiti.

  Komplikacije u trudnoći zbog migrene

  Smatra se kako migrena u trudnoći može predstavljati opasnost za plod prvenstveno zbog lijekova, no ona ne utiče izravno na ishod trudnoće. Ono s čime se povezuju migrene u trudnoći je češća pojavnost preeklampsije – ozbiljne komplikacije u trudnoći koja kod žene izaziva visok krvni pritisak i visok nivo proteina u mokraći. Jedan od simptoma preeklampsije su jake glavobolje, ali i natečenost dlanova i stopala, zamućen vid, visok krvni pritisak i bol u stomaku. Preeklampsija može uzrokovati prijevremeni porod i smrt majke.

  Dr. Tracy B. Grossman na međunarodnom kongresu za glavobolju objašnjava kako trudnice s teškom akutnom migrenom tokom trudnoće imaju povišeni rizik za neželjeni ishod i da takve slučajeve treba pratiti. Pacijentice mogu imati migrenu bez aure, ali i biti u stanju kada se migrena javlja često i traje 15 ili više dana. U slučaju kod dr. Grossman, to je bilo 49 pacijentica koje su imale jedan ili više neželjenih ishoda trudnoće. Također je zabilježena viša stopa preeklampsije.

  Liječenje migrene u trudnoći

  Žene koje doživljavaju migrenu inače, trebale bi biti pod posebnom skrbi za vrijeme trudnoće. Kod nekih će, ukoliko se radi o migrenoznom stanju, biti potrebna i terapija u ambulantama za visokorizične trudnoće.

  Važno je da žena prati glavobolje i sve popratne simptome kako bi ljekar mogao lakše dijagnosticirati o koliko se velikom problemu radi te kako ga tretirati. Kod migrena u trudnoći se savjetuje zapisivanje i praćenje dnevnika migrena te svih uzroka koji su mogli dovesti do migrene. Često se tu radi o konzervansima iz hrane, cigaretama, kafi, glasnim zvukovima ili velikim temperaturnim razlikama.

 • Savjeti za smanjivanje migrene u trudnoći

  Ako migrene u trudnoći ne predstavljaju velik problem te smatrate da se na temelju drugih simptoma ne radi o opasnoj situaciji za plod, postoji nekoliko savjeta za smanjivanje migrena u trudnoći koje možete činiti i kod kuće:

  -uđite pod hladan tuš, umijte lice hladnom vodom ili stavite stopala u hladnu vodu – ovo bi trebalo barem na neko vrijeme smanjiti bolove
  -nemojte biti gladne ni žedne – osjećaj gladi i žeđi zapravo je čest uzrok glavobolje te bi bilo dobro da se kroz dan konzumira više manjih obroka kako bi se gladovanje izbjeglo, a kako niska razina šećera ne bi prouzrokovala migrenu
  -vježbajte – vježbe za trudnice se mogu raditi umjereno, tačnije, sve dok se dobro osjećate. Vježbe će smanjiti tenzijske glavobolje i intenzitet migrene
  -maknite se od stresa i onoga što vam smeta – migrenu u trudnoći mogu izazvati glasni zvukovi, previše svjetla ili neki drugi nadražaji koje bi u slučaju boli trebalo  izbjegavati
  -hladan oblog – na glavu možete staviti hladan oblog i malo ga čvršće pritisnuti jer se mehanički pritisak prenosi istim receptorima kao bol samo što on ublažuje osjećaj boli
  -isprobajte tehnike opuštanja – osim što bi bilo dobro barem jedan dio svakog dana činiti samo ono što volite i u čemu uživate, tehnike opuštanja poput meditacije, vježbi disanja ili joge također mogu smanjiti intenzitet migrene u trudnoći.

  Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže te i dalje osjećate čestu bol i migrene u trudnoći, obratite se svom ginekologu koji će vam pomoći u rješavanju problema.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,